"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"





- Papară din ouă.


- Papară cu costiţă afumată:
(pentru o persoană), 2 ouă, o felie de costiţă afumată cca. 20 gr., un cubuleţ de unt, sare, piper.
- Costiţă afumată se taie cubuleţe şi se prăjeste uşor în unt. Se bat ouăle şi se adaugă peste costiţă. Se săreaza uşor şi se pipărează.
- Compoziţia nu trebuie să se întărească.
Se serveşte fierbinte cu mămăliguţă.
.
- Papară cu slănină afumată:
se procedează ca la reţeta de mai sus, doar că la prăjit nu se mai foloseste unt, deoarece slănina va lăsa destulă grăsime pentru prăjitul compoziţiei.
.
- Papară cu roşii:
2 ouă, o roşie mijlocie, un cubuleţ de unt, sare, piper, pătrunjel verde tocat.
- Se curaţă roşia de pieliţă, se taie cubuleţe cît mai mici şi se scurg de zeamă. Se sparg ouăle într-o farfurie, se adaugă roşia tăiată. Se pot pune şi 1-2 linguri cu lapte sau smîntînă. Se bate bine compoziţia.
- Într-o tigaie se topeşte untul şi se adaugă compoziţia. Papara trebuie să fie moale. Dacă este prăjită prea mult se schimbă gustul. Se scoate pe o farfurie şi se ornează cu pătrunjel verde tocat mărunt.
.
- Notă:
- Papara se deosebeşte de omletă prin preparare. Omleta se prăjeşte pe ambele părţi ca o clătită. Papara se amestecă cu o paletă în timpul prăjirii şi cînd s-au coagulat ouăle, se ia de pe foc. Papara trebuie să fie moale, nesolidificată.
.
- Papară cu slănină şi brînză:
2 ouă, 20 gr. slănină afumată, 30 gr. brînză telemea, 2 linguri smântînă, piper.
- Se bat ouăle împreună cu 2 linguri de smântînă şi cu brînza telemea sfărâmată bine. Se prăjeşte slănina afumată tăiată bucăţele, se adaugă compoziţia şi se prăjeşte până se coagulează ouăle. Se pune pe o farfurie, şi se pipărează după gust.
.
- Papară reţetă proprie (pentru o persoană):
2 ouă, 20 gr. slănină afumată, 20 gr. cârnaţi afumat, un cartof mic cca. 70 gr., un cubuleţ de unt cca. 10 gr.,2 linguri smântână, sare, piper.
Se prăjeşte slănina afumată, tăiată bucăţele, se scoate afară pe o farfurioară, în untura rămasă se prăjeşte uşor cârnatul afumat tăiat bucăţele, se scoate şi el pe o farfurioară. Se taie cartoful pai, se prăjeşte nu prea tare în grăsimea rămasă, apoi se scurge bine toată grăsimea din cratiţă. Se pune cubuleţul de unt, se adaugă slănina, feliuţele de cîrnat şi cartofii pai prăjiţi şi se încălzesc.
- Se sparg ouăle într-o farfurie adâncă, se adaugă smântâna şi se bat bine. Apoi se toarnă în tigaie se prăjeşte uşor amestecând continuu cu o paletă şi când ouăle se coagulează se ia de pe foc. Nu uitaţi, papara trebuie să fie moale. Se pipăreaza şi se sărează, dacă este cazul.
- Se serveşte caldă cu murături sau diverse salate. O reţetă de castraveţi muraţi rapid, în cursul verii veţi găsi pe sait.
- Se recomandă un vin alb sec.
.
Ouă cu legume (reţetă proprie):
2 ouă, un ardei (gogoşar) gras, o ceapă potrivită, o roşie mijlocie, sare, piper, ulei de măsline.
- Se taie ceapa fideluţă, ardeiul la fel, şi se călesc în ulei, pînă ceapa devine sticloasă. Roşia se curăţă de pieliţă, şi se taie cubuleţe. Roşia cu cît este mai zemoasă este mai bună. Se pune roşia tăiată şi sucul rezultat în cratiţă, se adaugă un praf de sare şi se fierbe la foc mic, amestecînd să nu se prindă de fundul cratiţei.
- Se sparg ouăle într-o farfurie adîncă şi se bat bine cu o furculiţă.
- Se încearcă dacă ardeiul şi ceapa sunt fierte şi se adaugă ouăle bătute; se amestecă continuu pînă se coagulează.
- Se scoate pe un platou; se poate servi caldă sau rece.
- Se recomandă o bere rece, eventual făcută după reţeta prezentată pe blog.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu