"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"





- Sosuri conservate


De multe ori nu avem timp să pregătim ceva de mâncare şi atunci avem nevoie de preparate gata. Vă prezint în continuare câteva reţete de sos ce le putem conserva şi păstra câteva luni. Trebuie doar încălzite şi se pot folosi.

- Sos picant ardelenesc:
Compoziţie: 1 ltr. bulion sau suc de roşii concentrat, 100 ml oţet din vin 9', 20 gr sare, 50 gr. zahăr (sau echivalent sucrazit) , 40 gr. ceapă tocată, 25 gr. usturoi tocat, 1 lingură ulei, 2 gr. cimbru măcinat, 2 gr. chimen măcinat, 1 gr. mărar tocat, 2 gr. boia iute sau câteva feliuţe de ardei iute tocat, 100 ml apă.
Ceapa tocată se pune la călit în ulei până se face transparentă. Se adaugă bulionul sau sucul de roşii, sarea, zahărul, apa şi se fierbe pe foc mic 12-15 minute. Apoi se adaugă oţetul, usturoiul tocat, mirodeniile şi se fierbe în continuare până devine o pastă fluidă. Dacă este prea gros se poate adăuga apă şi se mai fierbe cîteva minute. Se toarnă fierbinte în sticle sau borcănele de 0,25 - 0,5 l, se închid ermetic cu dop sau capace. Dacă folosim recipiente de plastic, acestea se vor deforma, dar nu este nici-o problemă. Sticlele se pun într-o pătură groasă şi se lasă la răcit încet 24 de ore.

Sos picant ardelenesc - II:
Compoziţie: 1 ltr. suc de rosii, 100 ml oţet din vin de 9 gr., o lingură cu vârf cu muştar cu hrean, 50 gr zahăr (sau echivalent sucrazit), 1 linguriţă rasă cu piper negru măcinat, 1/2 linguriţă enibahar măcinat, 1/2 linguriţă nucşoară, 30 gr. sare, 2 linguriţe boia dulce, 1 linguriţă rasă boia iute.
   Toate ingredientele se pun la fiert, până compoziţia se îngroaşă, (pierde prin fierbere ~100 ml). Se pune compoziţia fierbinte în sticle sau borcanele de 250-500 ml, imediat se închid bine capacele şi se pun la răcit încet într-o pătură, 24 ore.

Sos de tarhon:
Compoziţie: 90 gr. făină, 70 gr. muştar, 60 gr. ulei, 1 ceapă mică tocată, 10 gr. sare, 2 gr. piper măcinat, 25 gr.  tarhon tocat mărunt, apă 900 ml.
Ceapa se pune în ulei la călit pînă se face transparentă, se adaugă făina care se amestecă bine până la omogenizare, apoi se pune apa şi restul ingredientelor, se fierbe 20-25 minute până devine o pastă fluidă. Se toarnă fierbinte în borcane de 370 sau 420 gr. cu capac care se închid ermetic. Borcanele se pun într-o pătură mai groasă şi se lasă la răcit încet cca 24 ore.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu