"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"





- CLAPONUL - CHAPON

CLAPONUL: prima atestare a existenţei claponului datează din anul 162 I.Cr. în Roma antică.
Ce este claponul: un pui de găina de sex masculin ieşit din ou iarna tîrziu şi selecţionat primavara dintre cele mai frumoase exemplare. Acesta, după împlinirea vîrstei de 9 săptămîni este castrat.  Îngrijirea şi hrana adecvată produce apariţia straturilor subţiri de grăsime în interiorul ţesutului muscular. Aceasta duce la frăgezirea cărnii şi la un gust deosebit.
   Claponul poater fi tăiat numai după depaşirea vîrstei de 150 de zile, şi o greutate de minim 3,1 kg.
   În general el este pregătit pentru vînzare, în preajma Crăciunului.
   Şi la noi în ţară au existat crescători renumiţi de claponi şi exista o piaţa importantă. În timpul  regimului comunist însă, a dispărut cu totul şi chiar multă lume nu ştie nimic despre clapon şi n-a gustat nici-odată din carnea acestuia. Poate că în viitor crescătorii de păsări se vor gîndi şi la producţia de claponi.

În cele ce urmează vă prezint o reţetă simplă pentru prepararea claponului.


Compoziţie: 1 clapon de 3 kg, 1,5 l supă de pui, 1 kg cartofi, 2-3 cepe mari albe, 4-5 căţei de usturoi, 2 roşii mari, 1 ardei gras verde, 3 rămurele cimbru, 2 foi de dafin, 50 ml vin alb sec, 10 ml ulei de măsline, sare, piper.

Preparare: Faceţi o supă de pui sau găină, bine condimentată cu foi de dafin, sare şi piper în care puneţi claponul întreg sau bucăţi şi fierbeţi 15 minute.

Scoateţi claponul din supă, săraţi şi pipăraţi bine, puneţi într-o tavă unsă cu unt şi acoperiţi totul cu o folie de aluminiu. Puneţi la cuptorul bine încins, pentru 1 oră şi jumătate.

Garnitura: Tăiaţi cartofii în felii subţiri, sau pai, tocaţi cepele, tăiaţi ardeiul (fără sîmburi) în feliuţe subţiri, roşiile curăţate de pieliţă se taie şi ele bucăţi. Puneţi totul într-o tavă, adăugaţi usturoiul zdrobit, foile de dafin, rămurelele de cimbru, uleiul de măsline şi vinul alb, acoperiţi cu o folie de aluminiu şi puneţi la cuptor pentru 15-20 de minute.

Se recomandă un vin alb demisec.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu