"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"





Piftie de porc

   Piftia sau Răcitura de porc, este un preparat care nu lipseşte nici-odată de la masa de Crăciun sau Anul Nou. În continuare vă prezint o reţetă ardelenească.Ingredientele sunt: ciolan, picioare, urechi, coadă, cap de porc,  o ceapă, usturoi, piper, sare, o foaie de dafin. Ingredientele de porc se curaţă bine de orice urmă de păr şi unghii.  Într-o oală mare, punem la fiert apa, în care opărim cca. 10 minute carnea. Apoi schimbăm apa, şi punem la fiert pe foc mare. După ce începe să fiarbă, reducem focul, culegem spuma formată şi lăsăm să fiarbă domol. 
După două ore, adăugăm o ceapă întreagă curăţată, o căpăţână de usturoi tăiat mărunt, foaia de dafin şi 15-20 boabe de piper. Unele persoane pun în piftie morcovi şi pătrunjel. Eu nu recomand aceasta, întrucât legumele fiind dulci, piftia devine greţoasă. După ce carnea a fiert până se desprinde de pe oase, punem oala cu piftia, la rece, să se solidifice grăsimea şi să se adune deasupra, pe care o adunăm şi o aruncăm. Punem din nou la fiert piftia, adăugând o căpăţână de usturoi curăţat şi zdrobit. Lăsăm să mai fiarbă puţin. Luăm cu o lingură zeamă din piftie şi o punem la rece câteva minute. Dacă se încheagă  bine,  atunci piftia este gata.

Pregătim cîteva castronaşe (cele mai potrivite sunt cele de ceramică), desprindem carnea de pe oase şi o împărţim egal în castronaşe. Apoi turnăm zeama printr-o strecurătoare. După câteva minute, presărăm deasupra piftiei, boia de ardei dulce pentru culoare. Putem adăuga câteva feliuţe subţiri de ardei iute. Punem castronaşele la rece pînă se încheagă piftia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu