"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"





- Pledoarie pentru produse româneşti



Stimaţi cititori,

Acest articol a fost postat prima dată în urmă cu cca 4 ani. Având în vedere actualitatea lui, am hotarât să-l re-public pe prima pagină.


   Mulţi dintre dvs. vă întrebaţi dece pledez pentru consumul de produse româneşti, în special în ceeace priveşte alimentele, cu accent pe legume şi fructe.
Răspunsul este destul de simplu, dar ce doresc, este să vă şi conving de utilitatea acestui lucru.
   Mă voi referi în primul rând la legumele şi fructele din import. După cum mulţi dintre dvs. stiţi, acestea sunt produse în culturi intensive, unde se utilizează exclusiv îngrăşăminte chimice, şi agenţi de creştere în cantităţi mari, pentru a obţine o producţie ridicată. Multe din acestea sunt produse exclusiv în sere şi solarii acoperite permanent, care nici pe timp de vară nu văd lumina directă a soarelui.  Se utilizează seminţe de la plante modificate genetic (OMG), pentru a obţine o recoltă sporită.
   După recoltare, toate fructele şi legumele sunt tratate chimic şi iradiate, pentru a avea o durată de păstrare cît mai lungă, ajungând în unele cazuri, până la un an vechime!
   Cred că nu trebuie să vă mai explic dece toate aceste fructe sau legume nu mai au gustul natural cu care ne-am obişnuit noi, de o viaţă. La fel, din punct de vedere al conţinutului de vitamine şi minerale, care pot scădea pîna la 10% sau chiar mai puţin!
  
   Ţăranii şi micii fermieri, utilizează puţine îngrăşăminte chimice, deoarece acestea sunt foarte scumpe, preferând îngrăşămintele organice produse în gospodăria proprie. Este adevărat că producţia este mai mică, legumele şi fructele nu au aspectul celor de import, dar putem fi siguri că nu mâncăm chimicale.
   Mai există încă un aspect pe care nu trebuie să-l neglijăm.
   Cumpărând produse româneşti, banii se duc la producătorii noştri, care plătesc taxe şi impozite în România, profitul obţinut fiind cheltuit tot în România, astfel că banii se întorc la noi, prin salarii şi pensii!
   Cumpărând produse din import, tot profitul obţinut de producător pleacă în ţara de origine, iar profitul obţinut de comerciant, este trimis în ţara de origine a comerciantului. Toate super-market-urile sunt proprietate străină!

Super-marketurile fiind criticate că vând aproape în totalitate produse din import, mai nou aplică o găselniţă ingenioasă. Au infiinţat aşa zise ferme agricole, care lucrează mai mult pe hârtie, dar prin intermediul lor se importă produse agro-alimentare, se schimbă doar etichetele şi sunt catalogate ca produse româneşti, livrate în super-market! La fel procedează şi unii importatori!...

   Cumpărând de la piaţa ţărănească, avem avantajul alegerii, dar şi cel al negocierii.
Este bine să ocoliţi aşa zişi "producători" ţigani, care de altfel nu sunt decât comercianţi, ei ne-producând nimic. Cumpără ieftin de la ţăran şi vinde scump la cumpărător. Nici-odată marfa acestora nu excelează prin prospeţime.
La care se adaugă şi mărfurile din import, prezentate ca fiind româneşti!

O invenţie nu tocmai recentă practicată în pieţele agro-alimentare, este aprovizionarea unor ţărani producători, cu marfă de import de la en-grosişti şi vândută  ca produs autohton de grădină!...
In special usturoi, ceapa uscată, ardei gras.
Aşa că mare atenţie.

Dar...

Cumpăraţi şi mâncaţi fructe şi legume produse în România!

Sănătatea dvs şi a copiilor dvs, este preţioasă.
Ajutaţi producătorii români să vândă popriile produse!
Ei plătesc taxe şi impozite în România, pentru bugetul de stat de unde primiţi dvs. salarii şi pensii!
Participaţi astfel la construcţia priopriei bunăstări!


Altfel banii dvs. vor ajunge în buzunarele olandezilor, turcilor, grecilor sau spaniolilor şi veţi contribui la bunăstarea occidentalilor    şi sărăcirea continua a poporului român!!!



Atrag atenţia şi asupra unui fapt extrem de grav ce se acutizează pe zi de trece. Mafia ţigănească (sprijinită de anumite persoane sus-puse)  pune stăpânire pe pieţele agro-alimentare care sunt destinate de fapt producătorilor individuali.

"Marele" ministru al agriculturii, pecistul Constantin (omul lui Dan Voiculescu), a promis în 2012, infiinţarea şi distribuirea certificatelor de producător, care ar fi dus la promovarea acestor producători şi restrângerea jafului mafiot din pieţe. In anul 2013 apelând la o scuză puerilă,  a justificat ne-onorarea angajamentului (cică n-ar fi fost bani pentru tipărirea certificatelor!), pentru ca în 2014 problema să fie îngropată definitiv. 


Un comentariu:

  1. Foarte bine! Nici eu nu cumpar de la supermarchet! Or fi mari si frumoase legumele dar n-au gust.

    RăspundețiȘtergere