"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"

Dulceaţă de cireşe amare


   Luna Iunie, este luna cireşelor. Ieri am fost la piaţă şi am găsit cireşe amare. După părerea mea, cea mai bună dulceaţă este aceea făcută din cireşe amare. Ca umplutură la clătite, nu are egal.
In continuare vă prezint reţeta clasică.

Ingrediente: 1 kg cireşe amare, 0,9 kg zahăr, o lămâie mijlocie. Opţional, o jumătate de baton de vanilie sau un plic cu zahăr vanilat.

   Se curăţă cireşele de sâmburi, se pun într-un vas emailat, se adaugă zahărul şi se lasă la odihnit 3-4 ore.
Apoi se pune la foc mic. Când începe să fiarbă, se amestecă continuu cu o lingură sau paletă de lemn. (aceasta o folosim numai la prepararea de dulceţuri, gemuri, marmelade).
   Când compoziţia s-a legat, se stoarce zeama de la lămâie, se pune şi batonul de vanilie şi se mai fierbe câteva minute. Verificăm legarea dulceţei, luând într-o lingură şi dacă curge greu, este gata.
Nu trebuie legată prea tare, deoarece în timpul păstrării se întăreşte prea mult.


Turnăm dulceaţa caldă, în borcanele preîncălzite, aşezate pe o bucată de gresie, pentru a nu se sparge.  Introducem borcanele în cuptorul aragazului, la foc mic şi le lăsăm 1-2 ore, ca să prindă o pojghiţă deasupra. Apoi aşa calde, închidem capacele, le aşezăm într-o pătură, învelite bine, lăsând să se răcească încet. 24-36 ore.

Preparată astfel, dulceaţa poate fi păstrată 2-3 ani. Eu am în cămară dulceaţă şi din 2006...3 comentarii:

 1. eu am in camara si pentru vanzare ca e mai mult decat necesar:P. Adevarul este ca de facut nu e greu dar pana sa ajungi la fiert dulceata faci eforturi uriase la cules si la scos samburii:)
  Pofta buna!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vreau eu sa cumpar dulceata gata facuta de tine . Cum procedam? mailul meu e rodicamelia@yahoo.com

   Ștergere