"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"





Varză murată la butoi

   Pentru murat la butoi se alege numai varză de toamnă, bine îndesată, puţin turtită. Varza de toamnă este puţin mai verde decât varza de vară, are foile mai elastice şi mai subţiri. Varza de la super-market nu este bună pentru murat.
   În funcţie de nevoi, vom folosi butoaie din plastic de 60-100 L cu capac. Dacă dorim, putem să punem şi în butoiaşe din plastic de 20 L. În acest caz, varza, o vom tăia în două, deoarece gura butoiaşului este mai mică. Pentru a umple un butoiaş de 20 L avem nevoie de 6 verze mijlocii.
   Curăţăm căpăţânile de varză de frunzele exterioare. Avem grijă la cumpărare, să verificăm dacă nu cumva are melci. Dacă frunzele prezintă găurele, fiţi siguri că în interior varza are locuitori, deci sfătuiţi vînzătorul să o mănânce el...

   Compoziţie: varză de toamnă, cimbru, mărar, hrean, o gutuie şi un măr jonathan. Dacă găsim punem şi o mână de boabe de porumb.
   Dacă punem căpăţînile întregi, atunci scobim coceanul verzei şi punem sare. Scădem cantitatea din totalul necesar pentru lichid.
   Punem pe fundul butoiului câteva crenguţe de cimbru şi mărar. Aşezăm  apoi căpăţînile de varză cât mai îndesate. Printre ele punem gutuia tăiată în patru şi curăţată de seminţe, la fel mărul şi 5-6 rădăcini de hrean curăţat.
   Punem la fiert apa cu sare. La 1 litru de apă, 40 gr. sare vrac ne-iodată (românească). Lichidul trebuie să acopere complet varza. Sub gura butoiului aşezăm cruciş câteva beţe din lemn (nu de brad!) şi avem grijă ca varza sa fie sub nivelul lichidului.
   Butoiul poate fi păstrat în bucătărie, (temperatura optimă este de 17-19 gr. C) astfel că murarea verzei se va face mai repede. La fiecare două zile pritocim lichidul din butoi, cu ajutorul unui furtun introdus înăuntru, suflăm aer în butoi răscolind lichidul. Numai pritocind vom obţine o moare de varză limpede şi plăcută la gust. După murare, mutăm butoiul într-un loc mai răcoros.
   Când începem să scoatem varza din butoi, de fiecare dată trebuie să adunăm mucegaiul format, cu ajutorul unei spumiere, iar urmele de mucegai din interiorul butoiului le ştergem cu o cârpă uscată. Trebuie să avem grijă ca varza să rămână sub nivelul lichidului, altfel se moaie. Pe măsura consumului, putem să punem peste beţele de lemn, câte o sticlă de plastic (fără etichetă!), plină cu apă, pe care o proptim cu ajutorul capacului de butoi.
   După consumarea verzei, putem pune moarea  rămasă, în sticle de plastic închise ermetic, păstrate la rece, pe parcursul verii vom putea acri ciorbele.
  

4 comentarii:

  1. Interesanta reteta, eu mai pun boabe de piper negru si de mustar iar pentru a fi si nitel picanta, 3-4 ardei iuti.Pe tundul butoiului asez varza data prin jilau iar intre verze, de asemenea tot varza jiluita bine indesata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Toate bune si frumoase...si cat timp tinem butoiul in bucatarie???daca scoatem butoiul afara care este temperatura minima ce poate fi tolerata???Cine are o reteta completa?

    RăspundețiȘtergere
  3. Varza se ţine în bucătărie, pînă se murează.
    Varza acră dacă îngheaţă nu păţeşte nimic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu conditia sa o lasi sa se dezghete tot in locul unde a inghetat, sa nu o aduci la caldura..

      Ștergere