"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"

Despre cozonac      Cozonacul nostru cel de toate sărbătorile pascale. Fără aroma de cozonaci proaspeţi şi pufoşi, nu ne putem închipui un paşte, mai ales pentru copii. 
   Puţini ştiu că, cozonacul în forma şi reţeta cunoscuta de noi toţi, este invenţie românească.
   La inceputul secolului XVIII Anton-Maria del Chiaro, secretar al domnului Constantin Brâncoveanu, scria despre coşurile cu cozonaci gustoşi ce se aduceau la nunţi, făcuţi din nişeştea, lapte, zahăr şi gălbenuş de ou. 
   Cercetătoarea bulgară, etnologul Donka Sabotinova, spune ca acesta a ajuns în Bulgaria în jurul anului 1915, adus din România, de negustori în preajma sărbătorilor pascale, comercializat sub denumirea de kozunak. 
   Se pare că denumirea de cozonac  provine din limba greacă - ϰοσωνάϰι (kosonáki), în traducere - păpuşică.
   Moldovenii se laudă că ei fac cel mai bun cozonac... se poate să aibă dreptate!
   Cozonacul după reţeta tradiţională se prepară din: făină 000, lapte dulce, ouă, unt, zahăr, drojdie, coajă de lămâie rasă.  
Cozonacul se prepară simplu sau cu diverse umpluturi din: nuci, rahat, stafide, mac, susan, fructe confiate, etc.

   Din păcate lumea din lipsă de timp sau comoditate, apelează din ce în ce mai des la cozonacul industrial din comerţ, care nu mai are nimic din gustul, savoarea şi aspectul cozonacului tradiţional. 

   De Crăciunul anului 2015, s-au cumpărat din magazine 7,3 milioane de cozonaci!
   Din cercetările făcute de o echipă de experţi APC conduşi de prof. univ. dr. Costel Stanciu s-a constatat că cozonacul industrial nu mai respectă de loc reţeta tradiţională. În compoziţie s-au găsit: spărtură de soia, şrot de soia, făină de soia degresată, făină de orz, amidon din porumb, ouă praf, fibre de cartofi, praf de zer, oţet din vin , lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiţă, enzime, făină de porumb şi griş de grâu, conservanţi, coloranţi, agenţi de îngroşare, agenţi de umezire, emulsifianţi, corectori de aciditate, stabilizatori. S-au analizat 31 de produse în care s-au găsit 30 de aditivi, care prezintă risc de apariţie a unor afecţiuni medicale în cazul unui consum constant. (potrivit www.eva.ro).

   Eu am testat cozonaci de la trei firme. Compoziţia declarată pe eticheta de prezentare.

Un cozonac adevarat trebuie sa fie pufos, sa se topeasca in gura. Cel industrial este aspru.

Firma Grewe din Veştem Sibiu: Cozonac cu nucă - 375 gr

Compoziţie: făină albă 000, zahăr, nucă măcinată 20% (*), grăsimi vegetale şi animale, glucoză, ouă, sare iodată, lapte praf, arome.
(*) apreciere - maxim 13-15%.
Gust îndoielnic, uşor acid. Aluat sfărâmicios, felii sparte, deformate.
Aspect comercial nota 3.Firma Eldi din Agrişteu Mureş: Cozonac cu nucă - 450gr:

Compoziţie: făină albă de grâu, apă potabilă, nucă 9,6%, zahăr, soia, amidon de porumb, făină de grâu pregelatinizat, vanilină, ouă, margarină, drojdie, zer praf, sare, arome, acid ascorbic.
Gust îndoielnic, aluat sfărâmicios,
Aspect comercial nota 4.


Firma Pan Mitea SRL din Dumbrăveni Sibiu:
Cozonac cu nucă - 450gr
Compoziţie: făină de grâu, drojdie, apă, sare iodată, lapte, ouă, zahăr, margarină, ulei, miez de nucă, arome de vanilie, rom, lămâie.
Gust destul de plăcut, aluat destul de fraged, se feliază uşor.
Aspect comercial 7.
Cozonacul de post, aspect comercial: 6.Am considerat nota 10 pentru cozonacii prezentaţi în foto nr.1.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu