"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"





Gazpacho andaluz – varianta mea


Gazpacho este o supă răcoritoare de vară, de provenienţă spaniolă mai precis din regiunea Andaluzia. Datorită turismului aceasta a ajuns renumită cam prin toată Europa. Reţetele diferă câte puţin în funcţie de regiune. Singurul ingredient care nu lipseşte din nici-o variantă este roşia.


Compoziţie:
1 Kg. roşii bine coapte (eu le prefer pe cele mai zemoase),
1 sau 2 gogoşari (ardei) mari, culoare roşie cu pulpa groasă,
1 castravete (~150 gr.),
1 ceapă roşie (~100 gr.),
4-5 căţei de usturoi (românesc),
2-3 rondele (2mm) ardei iute,
1 felie de pâine neagră, muiată în apă,
1 vârf de linguriţă cu piper,
1 linguriță cu vârf cu mărar tocat mărunt.
3 linguri cu ulei de măsline (poate fi Pomace),
1 linguriţă cu oţet de mere sau suc de lămâie (după gust),
1 linguriţă cu sare.

Pentru ornament:
2-3 frunzişoare de ţelină,
1 lingură cu ulei negru de dovleac.

Preparare:
Roşiile se crestează uşor în 2-3 locuri, apoi se opăresc repede. După aceasta, se curăţă de pieliţă. Castravetele se curăţă de coaja verde. Gogoşarul se curăţă de seminţe. Legumele şi felia de pâine se taie bucăţi, se pun în blender, se adauga şi celelalte ingrediente şi se transfortmă într-o pastă fluidă. Dacă este prea groasă se pot adăuga câteva linguri cu apă.
Supa se pune într-un castron de ceramică sau sticlă, se ornează cu frunzuliţele de ţelină şi se stropeşte cu puţin ulei negru de dovleac, pentru un gust mai deosebit.
Se dă la frigider pentru 2-3 ore.
Se serveşte cât mai rece.

Poftă bună.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu