- Pentru un borcan de 3 litri: 2 kg. castraveţi mici şi mijlocii, un ardei iute, 35 gr. sare mare (ne-iodată) la un litru de apă, o foaie de dafin, 10 boabe de piper. Cine dorește poate pune și alte mirodenii.
- Castraveţii se pun într-un vas cu apă şi se lasă cca o ora, apoi se spală foarte bine în 2-3 ape.
- Se crestează castraveţii pe lungime, pe interior, capetele rămân întregi, apoi se aşează în borcan în poziţie verticală, la mijlocul borcanului se pune şi ardeiul iute, crestat şi el în lung. Se toarnă apa pînă la gura borcanului, apoi se măsoară cantitatea de apă; se pune într-o cratiţă, se adaugă sarea măsurată la cantitate, piperul boabe şi frunza de dafin. Se fierbe 10 minute apoi se răceşte. Murăturile vor fi mai gustoase cu apă de izvor. Daca apa de la robinet este de proastă calitate, atunci trebuie sa fiarbă cca 20 minute, pentru a se evapora clorul. Bineînţeles se pune o cantitate mai mare de apă la fiert, pentru a compensa evaporarea.
- Se pune în borcan deasupra castraveţilor o coajă de pâine preferabil neagră, învelită într-o bucăţică de tifon, apoi se toarnă lichidul fiert şi răcit, pînă acoperă bine castraveţii. Borcanul acoperit cu o farfurioară, se pune la soare. Dupa 24 de ore se scoate coaja de pâine şi se pritoceşte zeama din borcan. (Se toarnă în alt vas apoi se pune la loc). Această operaţiune se face zilnic, pînă se murează castraveţii (cînd zeama devine uşor lăptoasă).
- Castraveţii astfel muraţi se păstrează la frigider. Se servesc într-o strachină de pămînt, tăiaţi cubuleţe, iar peste ei se toarnă zeama din borcan lungită cu apă, să nu fie prea acră (după gust). Bineinţeles se manâncă cu lingura.
.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu