- Ouă fierte.

- Cred că fiecare dintre noi am bombănit cînd oul pus l-a fiert s-a spart şi s-a împrăştiat în apă. În cele ce urmează vă prezint o metodă destul de bună pentru a evita acest lucru.
- Ouăle de la magazin au coaja mult mai subţire decît cele de casă şi sunt fragile.
- Ouăle pentru fiert nu trebuie să fie reci.
- Luăm o cratiţă de 1 litru, punem apă, adăugăm o lingură cu oţet, apoi introducem oul (ouăle) şi punem pe aragaz la încălzit 1-2 minute, atât cât încă mai putem pune degetul în apă fără să fie fierbinte. Scoatem oul şi după ce începe apa să fiarbă îl introducem din nou cu ajutorul unei linguri, încet, cu grijă şi lăsăm să fiarbă fix 3 minute şi jumătate. (Cu ochii pe ceas). Scoatem imediat oul şi-l răcim cu apă rece. Astfel oul va fi fiert nici tare dar nici prea moale.
- Dacă totuşi se sparge coaja, datorită oţetului, albuşul ieşit se va coagula imediat fără să se împrăştie în apă.
În acest caz scoatem conţinutul oului şi-l trecem într-un pahar cu picior. Ba chiar putem orna cu cîteva fire de pătrunjel tocat.
Dacă avem musafiri, aceştia nu vor observa greşeala...


- Ouă ochiuri româneşti:
- Intr-o cratiţă cu apă clocotită în care s-a adăugat 2 linguri de oţet şi un praf de sare se introduc ouăle
(sparte în prealabil într-o farfurioară) unul cîte unul 
să nu se atingă între ele ca să-şi păstreze forma rotundă.
- Cînd albuşul s-a coagulat, ouăle se scot din apă cu o paletă sau o cu o spumieră şi se aşează pe farfurioare pre-încălzite. Se toarnă deasupra unt topit, se sărează şi pipărează uşor. Se servesc imediat, cu mămăliguţă.



- Salată de ouă (reţetă proprie):
- 2 ouă, 4-5 feliuţe de salam de Sibiu, (cârnaţi afumat sau şuncă), caşcaval, 1/2 lămâie, 1 ceapă verde, 1 ridiche, ulei de măsline, sare, piper.
- Se fierb ouăle tari (10-12 minute), se răcesc bine apoi se curăţă de coajă.
- Se taie ouăle felii cu aparatul de tăiat ouă. Primul ou tăiat se aranjează felie lîngă felie pe fundul unui platou. Se stropeşte cu suc de lămâie fiecare feliuţă, se sărează şi se pipărează uşor. Apoi peste ele se adaugă felii de salam sau şunca tăiate peştişori. Se stropeşte uşor cu puţin ulei de măsline. Peste acest strat se adaugă al doilea ou, procedînd identic. Deasupra se rade caşcaval apoi se decorează cu ceapa verde tăiată mărunt şi feliuţe de ridiche. . Se stropeşte din nou cu puţin ulei de măsline.
- Se pune la frigider pentru o oră.
- Se serveşte ca aperitiv, cu un păhărel cu ţuică..



- Ouă umplute (reţetă proprie):
2 ouă, 50 gr. brânză de burduf ( să nu fie iute!), 20 gr. unt, puţin mărar verde, o linguriţă cu muştar, piper măcinat, două măsline.
- Ouăle se fierb tari (10-12 min.), se răcesc bine şi se curăţă de coajă.
Se taie în jumătate pe lungime şi se scot gălbenuşurile.
- Gălbenuşurile, brânza, untul, muştarul, un praf de piper şi mărarul tocat mărunt, se amestecă bine pînă se face o pastă omogenă.
- Se ia un platou pe care se aşeaza 4 frunze mici de salată, pe care se pun jumătăţile de ou, umplute cu pastă. Ouăle umplute se ornează cu feliuţe de măsline.

POFTĂ BUNĂ!


Un comentariu: