Se pare că bucătăria românească neaoşă este cam uitată. M-am gândit să vă ofer printre altele şi o serie de reţete româneşti, din păcate uitate de toţi.
- Vinetele
Vinetele originare din India, au ajuns în Europa în jurul anului 1500.
Valoare energetică 20-25 cal/100 gr.
Proprietăţi: antianemic, antioxidant, laxativ, diuretic, calmant, stimulent hepatic şi pancreatic, micşorează colesterolul.
Vitamine: A, B, B1, B2, B3, B5, B6, C.
Minerale: calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, zinc.
Pentru copt, la salate, se aleg vinete potrivite ca mărime, mai subţiri, nu prea groase (vezi foto), tari, grele, cu coaja de culoare închisă, aproape neagră, netedă şi bine coapte.
Vinetele necoapte conţin solanină care este otrăvitoare.
SALATĂ DE VINETE:
De multe ori la tv sau prin ziare am văzut sau citit declaraţii ale unor cuconiţe sclifosite, de încântarea ce le-a cuprins "servind" prin străinătăţuri preparatul baba-ganouj (citeşte ganuş), cum că n-au mâncat în viaţa lor ceva aşa bun. Am fost curios să ştiu şi eu ce-o fi minunăţia asta... Cand colo ce sa vezi? nimic altceva decît o banală salată de vinete cunoscută de noi, de mici copii... doar o mică diferenţă: în loc de ceapă se foloseşte usturoi.
Mă gândesc că acele cuconiţe sunt ori proaste beton, ori doar vor să pară interesante şi să se laude pe unde se preumblă...... (chiar să nu fi mâncat, pardon "servit" până atunci o salată de vinete?)...
Dar să revenim la oile, adică... vinetele noastre.
Vă propun o reţetă simplă, pe care o făcea mama.
Ingrediente: 2-3 vinete, ulei, o lingură cu zeamă de lamîie, o ceapă albă mijlocie, sare, roşii, ardei iute verde.
Vinetele se coc pe toate părţile, la flacără, la sobă sau aragaz, ca să le pătrundă focul, repede. Dar se pot coace si in cuptor. Se curăţă de coajă imediat după coacere, apoi se pun la scurs de zeama amară, pe un planşeu de lemn, înclinat.
Gustăm puţin din fiecare vînătă, deoarece cîte una poate fi iute sau amară şi le va strica şi pe celelalte. În acest caz cele amare se aruncă. Vinetele se toacă obligatoriu cu un cuţit special din lemn sau plastic până devin o pastă fină.. Metalul, le înnegreşte. Punem vinetele tocate într-un vas mai adînc, începem să le batem cu o furculiţă din lemn sau plastic sau cu mixerul, turnînd încet cîte puţin ulei şi zeamă de lămâie. După ce sau albit, adăugăm sarea necesară, şi ceapa tocată foarte mărunt sau rasă pe răzătoare şi le mai batem foarte puţin.
Asezăm vinetele bătute pe o salatieră, ca ornament aşezăm de jur împrejur cu felii de roşii şi feliuţe de ardei iute.
Se pune la frigider pentru 30 de minute, apoi se serveşte.
Pentru un gust deosebit, lângă salata de vinete putem aşeza un castronel cu brânză de burduf, care se mănâncă alături de salată.
Dupa coacere si decojire, va recomand sa nu le rupeti coditele, sa le "sfasiati" pe lung in "manunchiuri fiecare vanata si sa le puneti intr-un vas cu apa rece 5-15 minute, schimband apa de 2-3 ori. Veti constata ca toata "iuteala" si "albastreala" care strica culoare salatei se vor duce pe masura ce schimbati apa iar in final salata va avea o culare frumoasa verde pal si gust de vanata fara a fi iute.
RăspundețiȘtergerePofta buna !