În urmă cu ceva timp un cititor al blogului a fost interesat de o reţetă tradiţională de mălai copt.
Am găsit în notele scrise de mama mea o asemenea reţetă, după care făcea mălai copt. În paranteză fie spus, acest lucru se întîmpla prin anii 1947-48 în perioada când "prietenii-ruşi-eliberatori" au jefuit complet România la care s-a adăugat şi seceta din acea perioadă, românii primind cadou de la URSS o foamete cumplită.
Mulţi ani după aceea nu am mai putut să văd în ochi vre-o bucăţică de mălai copt...
Ingrediente: 300 gr. mălai, 1 L apă fierbinte, 1 linguriţă cu zahăr, 2 linguriţe cu sare, o lingură cu ulei, 1 ou.
Se pune la fiert apa cu zahărul şi sarea, când fierbe, adăugăm încet mălaiul, amestecînd continuu. Când compoziţia se întăreşte puţin, turnăm mămăliga într-o tavă unsă în prealabil cu ulei, o aranjăm pe toată suprafaţa tăvii, apoi ungem pe deasupra cu oul bătut, pentru a prinde o culoare frumoasă, maro-auriu.
Încingem cuptorul pînă la 150-160 grade, apoi reducem focul la jumătate şi introducem tava cu mălai. Se ţine la copt 40-50 de minute. Încercăm cu o scobitoare mălaiul şi dacă scobitoarea iese curată înseamnă că este copt.
Se serveşte lîngă lapte dulce, lapte acru, iaurt, etc.
Pe vremea de care am pomenit, se făcea o zeamă lungă din marmeladă lungită cu apă şi cam asta era masa de amiază!...
asta este mamaliga la cuptor--si nu malai. malai cuprinde si brinza de vaca ,iaurt,zahar,praf de vanilie.
RăspundețiȘtergereSunteţi în eroare.
ȘtergereAcest preparat se mai numeşte şi pâine de mălai.
Se făcea mai în toata România între anii 1947-1949.
Cât despre brânza de vacă, iaurt, vanilie... în acei ani?
Mă faceţi să râd...
Despre ce vorbiţi dvs este cu totul altceva.
Multumesc pentru reteta!
RăspundețiȘtergereMultumesc pt reteta.
RăspundețiȘtergere