De la şpriţ la carcalete

   Apariţia şpriţului, (din limba germană - spritzer = a stropi, a uda), a apărut pe filieră ardelenească, prin secolul XIX. Dar primul oraş "cucerit" de şpriţ, a fost Bucureştiul.  Se spune că şpriţul a proliferat într-un an când recolta de struguri a dat un vin foarte tare, care avea nevoie să fie "lungit". Cu sifon. Încă, nu apăruse domnia apei minerale.
    Compoziţia unui şpriţ diferă foarte mult, de la 3/4 vin şi 1/4 sifon, pînă la 1/3 vin şi 2/3 sifon, în acest caz fiind numit şi şpriţ de vară.
   Oricum, în ciuda opoziţiei "specialiştilor" în vin, şpriţul chiar dacă nu mai este atât de răspîndit ca odinioară, continuă să fie băut cu plăcere. 


   Şi acum, câteva cuvinte despre carcalete...
Apariţia acestui tip de băutură se pierde în negura anilor. Se spune totuşi, că a apărut într-o perioadă când vinurile au fost foarte seci, chiar acre şi s-a născut nevoia de a le îndulci.
   Reteta clasică este : 20% sirop, 70% vin şi 10% sifon sau apă minerală,  desigur după plăcerea fiecăruia...
Cel mai bun se face cu sirop de vişine, dar poate fi folosit şi sirop din alte fructe.
   În Spania carcaletele se numeste calimocho.



   Puţini oameni îşi mai aduc aminte despre un vin apărut prin anii '50, care se numea Motorină... (Vinul adevărat era furat în cea mai mare parte de tovarăşii sovietici).
   Era cel mai ieftin vin. Se numea pompos Vin de masă şi era "confecţionat" din mustul numit Z. Acest must era făcut din boasca rămasă de la a doua tescuire a  vinului, amestecată cu rumeguş din diverse esenţe de lemn. Mixtura obţinută era fermentată iar după tescuire, rezultatul era Motorina...
   Desigur că "preparatul" era atât de acru şi de sec, încât nu putea fi băut decât sub formă de carcalete.



   Tot din familia carcaletelui face parte şi preparatul numit Diesel. Patria acestuia se pare că este Brazilia, dar a proliferat în toată lumea, de exemplu în Mozambic fiind numit catembe.

   La noi în ţară a apărut pe la începutul anilor '70, o dată cu prima fabrică de cola.
   Este o compoziţie făcută din 50% vin şi 50% cola, cu gheaţă adăugată.





Un comentariu: