Murături asortate


   Murăturile asortate sunt apreciate pentru gustul lor foarte bun. Vă prezint o reţetă, aşa cum le pregătesc eu.
   Compoziţie: 2 kg castraveţi cornişon, 2 kg gogonele, 2-3 gogoşari roşii mari, 2 cepe mijlocii, o ţelină mică, 2 mere ionathan, 10-12 căţei de usturoi,  3-4 ardei iuţi mici, un morcov mijlociu, o linguriţă rasă cu piper boabe, 2 foi de dafin, o lunguriţă cu vârf cu boabe de muştar, o crenguţă cimbru, 130 gr sare mare ne-iodată. (Se pot pune şi mici bucheţele de conopidă).

   Castraveţii se ţin 3-4 ore în apă rece, pentru a scoate din gustul amărui. . Castraveţii cu coajă cu tot, se taie feliuţe de 3-4 mm grosime, la fel şi gogonelele. Ceapa tăiată peştisori se sărează bine şi se lasă cam o oră, după care se stoarce de zeama iute. Gogoşarii şi merele se spală bine sub jet de apă apoi se taie în feliuţe de 5-6 mm lăţime. Morcovul şi ţelina se curăţă şi se taie feliuţe subţiri de cca 2 mm.
   Toate aceste ingrediente se pun într-o cratiţă, se amestecă  bine cu 100 gr sare, după care se pune într-un loc mai ferit, dar nu răcoros, pentru 24 ore, când începe fermentaţia. Din când în când amestecăm compoziţia.


   Dupa 24 de ore, aşezăm compoziţia în borcane de 720 ml, pe fundul cărora punem mai întâi 2-3 căţei de usturoi şi un ardei iute mic; lăsăm un spaţiu gol de cca 3 cm la gura borcanului.  Compoziţia o punem mai aerat, sa nu fie prea îndesată. Facem o saramură din restul de zeamă rămasă de la compoziţie şi 6-700 ml apă, restul de 30gr sare, piperul, boabele de muştar, dafinul, cimbrul, fierbem 5-6 minute.
   Turnăm saramura fierbinte şi strecurată, în borcane, având grijă să mişcăm compoziţia cu o coadă de lingură, pentru a scoate aerul din interior. Închidem  bine capacele şi le punem pentru 15-20 minute în cuptorul fierbinte apoi le dăm la cămară.


  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu