Ceapă murată


   Am tot auzit de ceapa murată, dar recunosc, că nu am habar ce gust are. Din ce am citit, se pare că este bună...
   Aşa că m-am gândit să pun un borcan de probă, iar peste 4 săptămâni, voi afla şi gustul... 
Public reţeta pentru cei care vor să încerce.

Ingrediente:
- Ceapă roşie sau albă, de dimensiuni cât mai mici.
Cine are, arpagic, dimensiune mare. Nu dau cantitatea pentru-că am uitat să o cântăresc!...
- Oţet din vin, o parte,
- Apă, două părţi,
- O linguriţă sare,
- O lingură zahăr, sau 1-2 pastile de îndulcitor,
- 8-10 boabe de piper,
- 1-2 frunze de dafin.

   Cum ceapa se curăţă cam greu şi pentru a nu produce pierderi curăţind-o "en gros", am pus la foc o oală cu apă, când a clocotit, am tras-o deoparte şi am pus ceapa la opărit 2-3 minute.

Am scurs apa şi după ce ceapa s-a răcit am decojit-o foarte uşor, apoi am aşezat-o într-un borcan.

   Am pus la fiert apa, oţetul, sarea, zahărul, piperul şi foile de dafin. Am lăsat să clocotească 3-4 minute.

Am pus borcanul pe o bucată de gresie şi l-am umplut până sub gură, cu amestecul de ingrediente.
Am închis bine capacul, am aşezat borcanul în cuptorul de aragaz vre-o 20 de minute, apoi într-o pătură să se răceasca încet, cam 20-24 ore.

- Ce gust are?  Vom afla peste 4 săptămâni...   

   De Crăciun am desfăcut borcanul cu ceapă. 
Concluzia mea:
are gust bun, este foarte crocantă, poate fi servită în combinaţie cu alte murături, pe lângă diverse fripturi.

   

Un comentariu:

  1. Îmi place ceapa murata. Eu cumpăr aici, în Spania, ceapa roșie murată sau arpagic murat.

    RăspundețiȘtergere