Gazpacho este o supă răcoritoare de vară,
de provenienţă spaniolă mai precis din regiunea Andaluzia. Datorită turismului
aceasta a ajuns renumită cam prin toată Europa. Reţetele diferă câte puţin în
funcţie de regiune. Singurul ingredient care nu lipseşte din nici-o variantă
este roşia.
Compoziţie:
1 Kg. roşii bine coapte (eu le
prefer pe cele mai zemoase),
1 sau 2 gogoşari (ardei) mari,
culoare roşie cu pulpa groasă,
1 castravete (~150 gr.),
1 ceapă roşie (~100 gr.),
4-5 căţei de usturoi (românesc),
2-3 rondele (2mm) ardei iute,
1 felie de pâine neagră, muiată
în apă,
1 vârf de linguriţă cu piper,
1 linguriță cu vârf cu mărar tocat mărunt.
3 linguri cu ulei de măsline (poate
fi Pomace),
1 linguriţă cu oţet de mere sau
suc de lămâie (după gust),
1 linguriţă cu sare.
Pentru ornament:
2-3 frunzişoare de ţelină,
1 lingură cu ulei negru de
dovleac.
Preparare:
Roşiile se crestează uşor în 2-3
locuri, apoi se opăresc repede. După aceasta, se curăţă de pieliţă.
Castravetele se curăţă de coaja verde. Gogoşarul se curăţă de seminţe. Legumele
şi felia de pâine se taie bucăţi, se pun în blender, se adauga şi celelalte
ingrediente şi se transfortmă într-o pastă fluidă. Dacă este prea groasă se pot adăuga câteva
linguri cu apă.
Supa se pune într-un castron de
ceramică sau sticlă, se ornează cu frunzuliţele de ţelină şi se stropeşte cu
puţin ulei negru de dovleac, pentru un gust mai deosebit.
Se dă la frigider pentru 2-3 ore.
Se serveşte cât mai rece.
Poftă bună.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu