Se pare că bucătăria românească neaoşă este cam uitată. M-am gândit să vă ofer printre altele şi o serie de reţete româneşti, din păcate uitate de toţi.
- Ghiveci călugăresc
Această reţetă o am de la mama. Nu am găsit-o în nici-o carte de bucate fie veche, fie nouă. Este o reţetă neaoş românească ce provine din zona de sud a Ardealului. A fost preparată pentru prima dată de elevele unei şcoli de artă culinară (de menaj, cum se numea atunci) în cinstea vizitei la acea şcoală a unor înalţi prelaţi bisericeşti, în jurul anului 1935. Dacă vă hotărâţi să o preparaţi atunci trebuie să aveţi destul timp la dispoziţie întru-cît este laborioasă. Dar şi rezultatul va fi pe măsură.
Compoziţie: 200 gr. morcovi, 150 gr. pătrunjel, 250 gr. ţelină, 500 gr. cartofi, 400 gr. ceapă, 300 gr. conopidă, 250 gr. mazăre verde, 350 gr. fasole verde, 200 gr. ardei gras, 300 gr. dovlecei, 600 gr. vinete, 300 gr. varză albă, 1 kg roşii, 30-40 gr. usturoi, frunze de pătrunjel, 100 gr. bulion, 300 gr. ulei de măsline, sare, piper după gust.
Se spală şi se curaţă bine toate legumele apoi se taie în cuburi de cca 2-3 centimetri. Vinetele se taie la început în felii se sărează şi se lasă 30 de minute pentru a elimina sucul amar după care se storc uşor. Apoi se taie şi ele cuburi. Morcovii, pătrunjelul rădăcină, ţelina, cartofii, conopida, ardeii, vinetele şi varza se înnăbuşa în ulei, la cuptor.
Ceapa se toacă mărunt, se căleşte în ulei pînă devine transparentă, se stinge cu bulionul subţiat cu puţină apă şi se toarnă peste legumele înnăbuşite.
Se adaugă fasolea verde, mazărea verde, roşiile curăţate de pieliţă şi tăiate felii, usturoiul zdrobit, sare după gust şi după dorinţă piper măcinat.
Se pune vasul la cuptor şi se lasă pînă toate legumele sunt fierte şi sosul a scăzut rămînînd pe ulei.
Dacă aţi avut curajul să o preparaţi, vă doresc POFTĂ BUNĂ.
(aştept comentariile...)
Atenţie: această reţetă este FREE pentru preparare în gospodăria proprie.
Publicarea şi prepararea în scopuri comerciale, cade sub incidenţa legii dreptului de autor. În acest caz luaţi legatura cu proprietarul saitului.
Este cu adevarat cea mai buna formula...va felicit si va multumesc in numele familiei mele. Va urmaresc mereu din California ...asteptam retete noi. Sanatate multa !
RăspundețiȘtergereMa bucur ca v-a placut.
ȘtergereSper ca si alte retete sa va fie de folos.
Da. Toate sunt bune si foarte bune. Urmeaza "coq au vin". nu va iesi ca la carte deoarece nu am nici o sansa sa gasesc cocos batran in California . Ce imi sugerati ca substitut ,un pui mare sau ? daca nu, nu stric reteta. Sotul meu merge mereu in Mexic la pescuit;Am sa iau restul ingredientelor si prepar acolo ca sunt ferme cu pasari si.....ma gandeam la juncana aceea de 22 luni...Daca iese va scriu inapoi cu amanunte. Sanatate multa.!Asteptam noutati,ceva peste ? va multumesc si va asteptam pe la noi .
ȘtergerePoate gasiti in apropiere o ferma ecologica, poate are si vre-un cocos...
RăspundețiȘtergereSucces.