- Vişinate



Băuturile de tip vişinată iau în general numele fructului din care se produce: smeură, afine, mure, căpşuni, cireşe, cireşe amare. Se folosesc numai fructe coapte, curate, fără urme de mucegai sau putrezire. Pentru producerea băuturii se folosesc damigene de 5 litri. Cantităţile compoziţiei se pot multiplica, respectând procentul fiecărei componente.
Fermentaţia fructelor este terminată în momentul ridicării acestora în partea superioară a damigenei.
Dupa prima tragere a vişinatei în sticle, pe fructele rămase se poate pune din nou 1-1,5 l vodca, se lasă 2-3 săptămîni la macerat şi apoi se scoate la sticle. Nu mai este atît de concentrată dar este foarte bună.
Fructele din vişinate, nu se aruncă ci se folosesc la prăjituri, cocktailuri sau se consumă ca atare.
Toate băuturile din fructe după preparare trebuie ţinute 2-6 luni la învechit. Cu cît stau mai mult sunt mai bune.


Vişinata I:
1 kg vişine(căpşuni, afine, smeură etc), 250 gr. zahăr, 400 ml alcool, 500 ml vodcă sau rachiu alb.
Fructele se pun în damigeană, se adaugă zahărul şi se lasă la cald 21 de zile. Apoi se adaugă alcoolul, se mai lasă 7 zile şi apoi se adaugă vodca. Se ţine la macerat 2 luni, apoi se trage în sticle.


Vişinata II:
1 kg. vişine (căpşuni, afine, smeură, etc.), 400 ml alcool de 80', 1,5 gr scorţişoară, 1 g. nucşoară, 250 gr. zahăr, 500 ml vodcă sau rachiu alb de 28-35'.
Fructele se pun într-o damigeană, se adaugă cîţiva sîmburi zdrobiţi.
Zahărul se pune deasupra. Se lasă la fermentat 20-22 zile, apoi se adaugă scorţişoara, nucşoara şi alcoolul, se mai lasă la cald înca 7 zile. Se pune apoi vodca şi se lasă la învechit 2-3 luni, după care se trage la sticle.

Vişinată rapidă:
1 kg, fructe, 250 gr. zahăr, 1 litru vodcă sau rachiu alb.
Fructele se fierb cca 90', se strecoară de sîmburi, apoi se adaugă zahărul topit în puţin suc de fructe, şi vodca. Se trage la sticle care se închid bine, şi se lasă 24 de ore la maturat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu