"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"





- Bere de casă

- Pentru-că este vară şi este cald, vă prezint mai jos o reţetă pentru bere de casă. Cine o încearcă nu o va uita... Nu se compară cu nici-o altă bere.

- Într-o oală de 20 de litri, puneţi 16 l. de apă (preferabil de izvor), adăugaţi 500 gr. zahăr, 240 gr. orz prăjit şi 50 gr. flori de hamei sau conuri de hamei (se găsesc la Plafar).
- Acoperiţi oala cu un capac curat (să nu aibă alte mirosuri) şi fierbeţi timp de două ore.
Strecuraţi printr-un tifon lichidul rezultat.
După ce se răceşte cam la 30-35 grade, adăugaţi 30 gr. drojdie de bere (calup, nu din plic) pe care o sfărîmaţi cît mai mărunt şi amestecaţi bine.
- Se lasă aşa 24 de ore să se liniştească.
- Turnaţi berea în sticle de 0,5 litri, printr-o pîlnie, acoperită cu 1-2 straturi de tifon, foarte uşor să nu se tulbure. Nu umpleţi sticla pînă la refuz. Lăsaţi 3-4 cm liber sub dop.
Astupaţi sticlele ermetic cu dopuri sau capsule apoi le asezaţi într-un lighean sau o cratită mare, cu dopul în jos.
- Sticlele le depozitaţi în pivniţă sau alt loc răcoros (nu frig), se lasă timp de 6-7 zile, după care se poate consuma adică mai pe româneşte putem rade o bere...
- Reţeta o am de la mama şi vă asigur că am "ras" multe sticle cu această bere... Încercaţi şi voi.
Şi încă o reţetă pentru bere de casă:
.
Bere brună:
- În 10 litri de apă fierbinte se pun 50 gr. hamei, 150 gr. orz prăjit şi 500 gr. zahăr. Se pune la fiert la foc mic cca o oră. Se lasă  la răcit 3-4 ore. Se adaugă 40 gr. drojdie de bere, 300 gr. zahăr ars şi topit în lichid de bere, şi se pune la fermentat 4-5 zile. Cînd fermentaţia a încetat, se toarnă în sticle uşor, să nu se tulbure. Se foloseşte o pîlnie pe care se pun 2 straturi de tifon pentru strecurare. Sticlele se astupă bine cu dopuri sau capsule şi se pun la rece.
Berea de casă are o perioadă de garanţie de 7-8 zile.
NOTĂ: Exista magazine on-line care oferă utilaje pentru producerea berii de casă, la un preţ de 3-4 milioane lei vechi.
NOTĂ-2: Orzul se prăjeste pînă devine maro mediu. (între maro închis şi maro deschis).

La aceast material nu se mai primesc comentarii.
Comments off.

33 de comentarii:

  1. Buna As vrea sa incerc aceasta receta populara , e periculos acu sa mai bei otrava care se vinde peste tot .
    Daca poti sa imi faci o precizare , referitor la berea blonda, dupa ce fermenteaza 24 ore cu drojdii si o turnam in sticle si o dam in pivnita e obligator sa stea 6-7 zile ? Daca da atunci cate zile mai e buna dupa aceste 6-7 zile ?
    Referitor la berea bruna , tot e nevoie de 6-7 zile dupa 4-5 zile de fermentare ?
    Ce tarie are berea facuta dupa aceasta receta ?
    Multumesc anticipat daca se va primi chiar o sa fiu foarte recunoscator , sunt din zona de centru a Basarabiei , aici nu am auzit sa faca nimeni bere de casa , toti fac cate 2-3 tone de vin pe an :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cele 6-7 zile, la ambele reţete sunt necesare pentru fermentarea completă a berii. După ce fermentaţia s-a terminat, de atunci începe garanţia de 6-7 zile. Poate rezista şi mai mult, depinde de condiţiile de păstrare.
    Notă: posibil să nu reuşiţi o bere de calitate din prima încercare, dar la orice, este nevoie de puţină îndemînare, care se obţine prin exerciţiu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc deosebit prezentarea a fost deosebita si cu siguranta o sa urmez cele indicate de tine.felicitari si inca o data multumesc .

      Ștergere
  3. Multumesc pentru informatie , saptamana viitoare incerc receta ta , afara se incalzeste si cred o sa fie foarte intrebata , intre timp eu am avut 2 experiente una pozitiva si una negativa , am incercat in conditii de apartament sa produc malt din orz nu am reusit , mai mult era sa fiu fugarit de sotie cu tot cu materia prima pentru bere , experienta pozitiva a fost ca am reusit sa produc o bautura foarte slab alcoolica sau chiar nealcoolica numita CVAS e o bautura preluata de la slavi s-a primit destul de reusit , data viitoare o fac si mai gustoasa am inteles unde mai am de muncit , asta ma face sa cred ca o sa reusesc si daca incerc sa fac berea dupa receta ta , cum reusesc indata vin cu detalii .

    RăspundețiȘtergere
  4. la berea bruna lasam la fermentat 4 5 zile cu tot cu hamei sau strecuram dupa fierbere si berea trebuie sa fie limpede limpede?

    RăspundețiȘtergere
  5. la berea blonda ai spus orz prajit. Cum si cat il prajim? il coacem ca pe seminte? Cat timp?

    RăspundețiȘtergere
  6. buna ziua..am o intrebare..berea trebuie depozitata in sticle de sticla sau pet?multumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. Preferabil, berea se pune in recipiente din sticla. Nu am incercat sa o pun in recipiente din plastic.

    RăspundețiȘtergere
  8. Domnule Vasile, multumim pt bunavointa d-voastra de a face publica reteta, sincer, abia astept sa o pun si eu in aplicare.
    Inainte as vrea sa va intreb ceva, nefiind un specialist in domeniu... dupa cum urmeaza:
    Am mai auzit de o reteata de bere de casa cam in acelasi stil, insa in loc de orz folosea porumb si malt de orz, insa cantitatile erau cu muuult mai mari, cate 1 kg din fiecare la 15 litri apa.
    Ce vreau sa stiu, santeti sigur ca nu cumva din greseala ati scris in graba reteta si nu cumva trebuia sa fie mai mult decat doar 240 grame de orz? Sau ati scris-o perfect si este de ajuns?
    Sa nu ma intelegeti gresit, repet, nu sunt deloc in domeniu, insa mi se pare ciudat alta reteta sa foloseasca cate 1 kg din ceva si asta doar 240 de grame... desi acord credibilitate faptului ca probabil orzul in stare pura este mai concentrat decat maltul... Puteti sa imi acordati un raspuns va rog? Cu stima, Demy

    RăspundețiȘtergere
  9. Berea se poate face din tot felul de cereale: porumb, orez, secara, etc.
    Dar berea clasica se face din orz si hamei.
    Despre cantitatile de care pomeniti, eu cred ca trebuie sa intrebati acolo unde ati auzit de acele cantitati...

    RăspundețiȘtergere
  10. Am inteles, insa ati omis raspunsul pe care il cautam (e greaseala mea ca nu m-am exprimat explicit...) Ceea ce vreau sa stiu, este sigur ca in reteta d-voastra, la 16 l apa sunt de ajuns doar 240 g de orz?

    Si a 2-a intrebare, se poate folosi de test drojdie obisnuita din comert daca nu gasesc drojdie de bere?
    Multumesc pt atentie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cantitatile din reteta sunt corecte. In functie de gust pot diferi cu + sau - 10%.
      Cele pomenite de dvs. sunt absolut gresite.
      Din asemenea poţiune veti obtine o esenta de bere...

      Drojdia proaspata din comert, este foarte buna.
      Se gaseste la toate magazinele.

      Ștergere
    2. Va multumesc frumos pt detalii. Tura asta am inteles pe deplin! :) Daca mai aveti timp, mai adaugati si alte retete, am incercat cateva si sunt delicioase! Mai ramane acum berea...

      Felicitari si o zi buna!

      Ștergere
  11. Ati putea sa detaliati putin cum se face prajirea orzului si eventual unde se poate gasi de cumparat? Multumesc frumos si cred ca voi scrie o recomandare pentru acest blog foarte interesant pe amz.ro. Mult succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Orzul se prajeste cel mai bine intr-o cratita sau tava de tuci (fonta). In lipsa se poate folosi o tava obisnuita. Tava se umple cam 1/3 si se amesteca in timpul prajiri, pentru a avea un orz prajit uniform. Prajirea se poate face in cuptorul aragazului sau chiar pe o plita. Trebuie supravegheat continuu.
      Orz se gaseste de cumparat in targurile de cereale.

      Ștergere
  12. 1. lasa sa fermenteze complet in vas de fermentare (cu bula)
    2. raceste rapid pana la 20-30 grade (folosind apa rece si gheata) inainte de a adauga drojdia
    3. pune 1 lingurita zahar in sticla inainte de imbuteliere pentru a doua fermentare, in sticle

    si berea obtinuta va avea avea o garantie chiar de 6 luni din trei motive:

    a. este mult mai alcoolizata datorita fermentatiei complete si a celei de a doua fermentari din sticla
    b. racirea rapida nu permite "acrirea berii"
    c. hameiul este antiseptic.

    RăspundețiȘtergere
  13. O intrebare. merge si drojdia din vin sau doar din bere?

    RăspundețiȘtergere
  14. orzul se foloseste decorticat sau cu invelis paios?

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte interesant .Un om ne invata si noi il "haituim" pe intentia lui buna , fara sa citim si sa recitim reteta pana ne familiarizam si intelegem intentiile , gandul ,procedeul si mai ales miscare urmatoare.

    RăspundețiȘtergere
  16. Multumesc pentru reteta. Tocmai ce am strecurat lichidul dupa 24 de ore. L-am gustat...este ok, dar mi se pare cam amara. Asa trebuie sa fie? Dupa ce termin, adica dupa inca 7 zile va spun cum mi-a iesit.

    RăspundețiȘtergere
  17. se simte prea tare drojdia dar in rest e ok ,nu se poate face nimic in privinta asta

    RăspundețiȘtergere
  18. Sa-r putea sa para o intrebare prosteasca. In loc de recipiente din sticla, se pot folosi peturi? Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  19. Salut! Reteta este perfecta. Am experimentat-o in m multe randuri. Cu toate acestea exista 2 inconveniente:
    1 - Berea nu are aspectul "blond"
    2 - Apar depuneri pe sticla. Cu toate ca am respectat perioadele de fermentatie, si filtrarea. Astept sugestii, lamuriri asupra celor 2 aspecte? Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1-Culoarea blond se obtine din hamei. Poate ca hameiul nu este de calitate, sau mai vechi. Asta nu impieteaza asupra gustului.
      2-Berea "home made" intra in categoria bere ne-filtrata.
      Nu este posibila filtrarea ca in regim industrial.
      3-Berea ne-filtrata este mai gustoasa si mai sanatoasa...

      Ștergere
  20. Felicitari pentru implicare si toata admiratia mea personala. Intr-o lume in care totul este secretizat mai exista si oameni care OFERA celorlalti experienta acumulata. Spunea cineva ca exista pentru toti loc sub soare, dar unii vor sa fie mai in fata...
    On topic, sunt suficiente 24 de ore pentru fermentarea completa? In alte retete am observat ca perioada se extinde la 6-7 zile. In reteta dumneavoastra nu exista riscul ca dupa imbutelierea in sticle sa "porneasca" o a doua fermentatie (secundara) care sa conduca la "detonarea" ambalajului? Si inca ceva: fermentarea de 24 de ore se face in vase prevazute cu dop si serpentina ca la fermentarea vinului sau intr-un recipeint obisnuit cu capac (eventual ermetic)?
    Va multumesc anticipat. Respect!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Durata de fermentatie este in functie de temperatura mediului ambiant. Prima fermentatie se face deschis. A doua in sistem inchis. Este bine sa se foloseasca recipiente din sticla, inchise ermetic cu dopuri sigilate.

      Eu nu am mai facut bere de vre-o 6-7 ani, pentru ca am "stop" de la medic...

      Ștergere
  21. Prin fermentatie "deschisa" trebuie sa inteleg recipient (oala) acoperit doar cu un capac normal? Am fiert orzul si hameiul intr-un saculet de tifon, iar dupa 2 ore de fierbere nu aveam spuma (amidon presupun) mai deloc. Zaharul l-am adaugat cand mustul s-a mai racit, apoi drojdia si am pus totul intr-un recipient prevazut cu serpentina. Am facut reteta dumneavoastra la 30% din cantitate si am obtinut dupa 48 ore de fermentatie un "must" de bere foarte amar, un pic acidulat si cu miros de socata, culoare deschisa. Am ezitat sa-l pun in sticle pentru ca fierbea "un bulbuc" la 10-15 sec, iar cand am umblat inca odata dupa alte 24 de ore, incepuse sa se acreasca.
    La urmatoarea incercare o sa aplic aceasta fermentatie deschisa de 24 de ore. Cat despre cantitati, am impresia ca este prea mult hamei din cauza gustului foarte amar. Dar poate ma insel. Toata stima si multumesc pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  22. Am degustat si a doua sarja, conform retetei dumneavoastra. Fermentatie deschisa 24 ore fix (22 grade), cantitatile adaptate pt 5l de apa. Dupa 7 zile de fermentat in sticle (12-18 grade), 2 zile la frigider: acidulata, culoare aramie, destul de limpede si foarte putina drojdie pe fundul sticlei, gust si miros de socata. Alcool sub 1%. Dupa turnarea in pahar, spuma dispare foarte repede. Ceva sugestii? Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Taria alcoolica o da zaharul. Posibil ca acesta sa fie de vina.

      Ștergere
  23. Ce trebuie facut ca sticlele sa nu explodeze... ?

    RăspundețiȘtergere
  24. Domnilor, am facut-o. Extraordinara. Evident nu am facut din prima la 16 Litri. Am refus totul impartind la 5. Am o prima serie din care am gustat la fiecare 2 zile cate o sticla. Ultima cea de azi din ziua 9 de la imbuteliere a fost extraodinara.
    Am utilizat in loc de drojdie de bere dintrala de la pachet maia (drojdie facuta in casa) naturala din faina integrala. Este cea mai gustoasa bere. Satisfactia de a fi facuta cu mana proprie este pe masura gustului. Trebuie sa ai si putina rabdare, desi nu este un lager la care stai si te scurgi pana deschizi prima serie. O sa mai fac si va mai zic ce schimbari am mai efectuat. Domnule Vasile, multumesc pentru toate detaliile. Referitor la sticle ca sa nu explodeze lasati mai mult spatiu si daca va da mana folositi sticle dintralea cu garnitura de cauciuc si inchidere pe parghie metalica. Este o bere Grolsh care are astfel de sticle sunt de 450 ml. Eu am testat si in sticla cu ghiven si a fost ok, sticla fiind chiar transparenta. Succese maxime.

    RăspundețiȘtergere