"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"





- Salata de fructe


- Salată de căpşuni:
- Compoziţie 5 porţii: 750 gr. căpşuni, fragi sau smeură, 250 gr. frişcă, 125 gr. zahăr pudră, 50 ml. rom Jamaica sau coniac, 25 ml. lichior de cireşe.
Căpşunile se curăţă de codiţe, se spală, şi se scurg bine printr-o strecurătoare, apoi se aşează într-o salatieră mare, se stropesc cu rom şi lichior , apoi cu zahăr şi se amestecă cu grijă cu o paletă din lemn. Se pune la frigider pentru 2 ore. Apoi se scoate amestecul şi se pune în cupe sau salatiere mici se ornează cu frişcă rece şi se serveşte.

- Salată de fragi:
500 gr. fragi, smeură sau căpşuni, 125 gr. zahăr pudră, 250 gr. frişcă, 350 ml. şampanie.
Se spală bine fructele, se lasă la scurs, apoi se aşează într-o salatieră, se adaugă zahărul şi se pun la rece. Se pune la rece şi şampania. În momentul servirii se pun fructele în cupe, se toarnă şampania şi se ornează cu frişcă.

- Salată de fructe proaspete:
Compoziţie: 500 gr. mere Jonathan, 500 gr. pere coapte, 500 gr. piersici coapte, 100 gr, zahăr pudră, 50 ml. lichior de vişine (vişinată), 50 ml. rom Jamaica, 250 gr. frişcă, 50 gr. miez de nucă măcinat.
Merele şi perele se curăţă de coajă, piersicile se curăţă de pieliţă, şi se taie în felii subţiri. Merele şi perele pentru a nu se oxida pe timpul preparării se pun într-un vas cu apă şi sare de lamâie. După tăiere toate componentele se pun într-o salatieră, se stropesc cu lichior şi rom, se adaugă zahărul, se amestecă bine pînă se topeşte zahărul, apoi se pune la frigider pentru 2 ore. Se scoate amestecul se pune în cupe sau salatiere mici, se ornează cu frişcă şi apoi cu nuci pisate. Se serveşte rece.

- Salată de fructe conservate:
Compoziţie: 250 gr. pere, 250 gr. piersici, 250 gr. vişine, 250 gr. portocale, 100 gr. kiwi, 100 gr. zahăr, 50 ml. rom Jamaica sau coniac, 50 ml. vin alb dulce sau vermut, 250 gr. frişcă.
Se taie în felii subţiri fructele, vişinele se pot pune cu sîmburi, se adaugă zahărul romul şi vinul, se amestecă uşor şi se ţine la frigider 2 ore. Se serveşte în cupe sau salatiere mici, se ornează cu frişcă.

- Salată de pepene galben:
Compoziţie: 1 kg. pepene galben sau verde, 50 gr. zahăr, 100 ml. rom Jamaica sau coniac, 250 gr. frişcă.
Pepenele galben sau verde, sau din amîndouă soiurile, se curaţă de coajă şi seminţe, se taie în cuburi mici apoi se aşează într-o salatieră şi se stropeşte cu romul şi zahărul, se amestecă uşor. Se pune la frigider pentru două ore. Se serveşte în cupe sau salatiere mici şi se ornează cu frişcă.

- Salată de pepene galben - II:
Compoziţie: un pepene galben sau verde cca. 1 Kg., 150 gr. zahăr pudră, 1/2 l, şampanie. Pepenele se curaţă de coajă şi sîmburi, se taie în cuburi mici se pune în salatieră şi se presară cu zahăr. Se amestecă bine şi se pune la rece în frigider. Se serveşte în cupe de şampanie cînd se adaugă şampania rece.

- Salată de fructe "Regal":
Compoziţie: 1 ananas, două mere Jonathan, 2 banane, 2 portocale, 2 pere, 2 piersici, 200 gr. cireşe, 200 ml. Marasquino (lichior de cireşe), 200 ml. vişinată, 200 ml. lichior de portocale, 200 ml. coniac de calitate, 75 ml. zeamă de lămâie. Se curaţă fructele de coajă şi de sîmburi, se taie cubuleţe şi se pun într-un vas de cca. 12 litri, se adaugă lichiorul, zeama de lămâie şi cuburi de gheaţa, apoi se pune la frigider pentru 2 ore. Înainte de servire se adaugă conţinutul a 4-5 butelii de şampanie foarte rece, se amestecă cu grijă sa nu se sfărîme fructele. Se serveşte în cupe mari de şampanie.
Notă: salatele de fructe se servesc întotdeauna reci, de la frigider.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu