"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"





- Salată "etajată"




Vă propun să încercaţi o salată de castraveţi cu roşii,  după o reţetă personală, mai deosebită.

Compoziţie: 2-3 castraveţi cornichon, 2-3 roşii, un fir de usturoi verde, un fir de ceapă verde, sare, oţet de 9', ulei de măsline, piper măcinat, o legăturică mărar verde.

Recomand să cumpăraţi roşii  şi castraveţi cornichon de grădină, de culoare verde deschis.   (Vezi foto). Castraveţii care la partea din spre codiţă sunt coloraţi în verde inchis, sunt mai puţin gustoşi şi pot fi amari.

Preparare: Curăţăm castraveţii de coajă, îi tăiem feliuţe subţiri, apoi  aşezăm într-un castron, sărăm bine şi lăsăm sa stea 40-45 minute. După aceasta stoarcem uşor  cu mîna feliuţele de castraveţi, de zeama lăsată şi amestecăm cu usturoiul verde tăiat mărunt.
Aşezăm compoziţia într-un castron. Stropim totul cu un sos format din 10 ml oţet, 70-80ml apa, un vîrf de linguriţă zahăr sau o pastilă de îndulcitor. Presărăm deasupra puţin piper măcinat.
Tăiem roşiile felii, de 5-6 mm grosime, le aşezăm peste castraveţi una lîngă alta, peste feliile de roşii presărăm foarte puţină sare, ceapa verde tăiată mărunt şi mărar verde tocat.
Stropim totul cu ulei de măsline. Punem la frigider pentru 30 de minute.

Salata astfel aranjată va avea două straturi, la "parter" castraveţii şi la "etaj" roşiile.
Se asigură astfel un gust deosebit, castraveţi cu sosul puţin acru, în contrast cu roşiile mai dulci.

Dacă am musafiri, eu pun această salată în castronele mici din lut ars (cumpărate de la tîrguri) pentru fiecare musafir cîte unul. Mie mi  se pare că în aceste castronele, salata are un gust mai bun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu