"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"





Mălai copt

   În urmă cu ceva timp un cititor al blogului a fost interesat de o reţetă tradiţională de mălai copt.
   Am găsit în notele scrise de mama mea o asemenea reţetă, după care făcea mălai copt. În paranteză fie spus, acest lucru se întîmpla prin anii 1947-48 în perioada când "prietenii-ruşi-eliberatori" au jefuit complet România  la care s-a adăugat şi seceta din acea perioadă, românii primind cadou de la URSS o foamete cumplită.
Mulţi ani după aceea nu am mai putut să văd în ochi vre-o bucăţică de mălai copt...

Ingrediente: 300 gr. mălai, 1 L apă fierbinte, 1 linguriţă cu zahăr, 2 linguriţe cu sare, o lingură cu ulei, 1 ou.

   Se pune la fiert apa cu zahărul şi sarea, când fierbe, adăugăm încet mălaiul, amestecînd continuu. Când compoziţia se întăreşte puţin, turnăm mămăliga într-o tavă unsă în prealabil cu ulei, o aranjăm pe toată suprafaţa tăvii, apoi ungem pe deasupra cu oul bătut, pentru a prinde o culoare frumoasă, maro-auriu.
Încingem cuptorul pînă la 150-160 grade, apoi reducem focul la jumătate şi introducem tava cu mălai. Se ţine la copt 40-50 de minute. Încercăm cu o scobitoare mălaiul şi dacă scobitoarea iese curată înseamnă că  este copt.
   Se serveşte lîngă lapte dulce, lapte acru, iaurt, etc.
Pe vremea de care am pomenit, se făcea o zeamă lungă din marmeladă lungită cu apă şi cam asta era masa de amiază!...

3 comentarii:

  1. asta este mamaliga la cuptor--si nu malai. malai cuprinde si brinza de vaca ,iaurt,zahar,praf de vanilie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunteţi în eroare.
      Acest preparat se mai numeşte şi pâine de mălai.
      Se făcea mai în toata România între anii 1947-1949.
      Cât despre brânza de vacă, iaurt, vanilie... în acei ani?
      Mă faceţi să râd...

      Despre ce vorbiţi dvs este cu totul altceva.

      Ștergere