"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"





Compot fără zahăr

   Se apropie sezonul producerii compoturilor pentru iarnă, Vă prezint o reţetă pentru compot din diferite fructe: vişine, cireşe, căpşuni (*), mere, piersici, caise, etc., fără zahăr.


   Compotul va fi conservat în borcane de 720ml cu capac metalic. Fructele se spală bine, la jet de apă.  Aşezăm fructele în borcane, cam 2/3 din capacitate. Umplem borcanele cu apă pînă la gură, apoi turnăm cantitatea de apă într-o oală emailată şi adăugăm îndulcitori tip sucrazit, sucradiet, sucragold, sweetener, (sau alte denumiri) astfel:
vişine: 7-8 pastile/borcan
cireşe: 5-6 pastile/borcan
căpşuni: 6-7 pastile/borcan
caise,  piersici, mere:  6-7 pastile/borcan
După gust,  putem adăuga mai multe (sau mai puţine) pastile.
La compotul de mere, se poate adauga o cuişoară sau o bucăţică de scorţişoară, , care se fierbe o dată cu apa.
   Dăm la fiert apa cam 2-3 minute, cât să iasă clorul din ea, apoi turnăm lichidul fierbinte peste fructele din borcane, închidem bine capacele borcanelor şi le aşezăm imediat în cuptorul cald. Le ţinem aici cca 20-25 minute (atenţie să nu fiarbă) , apoi punem  borcanele într-o pătură şi lăsăm să se răceasca încet 24 de ore.

Cămara este bine să fie mai întunecoasă.
Conservele supuse la lumina directă a zilei,  în timp se schimbă la culoare şi pierd din proprietăţi.

(*) Pluralul la capşună este căpşuni. O căpşună, două căpşuni...
Forma "căpşune" este total greşită!  Este folosită de jurnalistele analfabete de la diverse posturi Tv, ziare şi saituri.





2 comentarii:

  1. În fine, în secundele emsiunii de azi mai încape să-mi manifest mirarea faţă de unele forme regionale ridicate la rang de normă. DOOM admite ca pluralul pentru cireaşă, respectiv căpşună să fie cireşi, respectiv căpşuni, în loc de singurele forme fireşti: cireşe, căpşune. Deci să putem spune: mănînc cireşi, mănînc căpşuni... !ca nişte căpcăuni care înfulecă arbori şi arbuşti! Eu ştiu că, în bună limbă românească, cireşele cresc în cireşi, căpşunele cresc în căpşuni: Ea cultivă căpşuni şi face tarte cu căpşune. El se suie în cireşi şi culege cireşe. Dar DOOM e de altă părere.
    Mai vorbim. Seară bună.


    Sunt licentiata in litere si am cautat acest fragment din emisiunea lui George Pruteanu ptr ca nici eu nu sunt de acord cu forma capsune ptr fructe... acesta este pluralul ptr planta care le produce

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din "Dicţionarul Limbii Române Contemporane" Editura academiei:
      (In DEX este la fel.)

      Un cireş, doi cireşi.
      O cireaşă, două cireşe.

      Un capşun, doi căpşuni,
      O căpşună, două capşuni.

      Pomul (planta) este de gen masculin, iar fructele de gen feminin.

      Ștergere