Iei un hulub decapitat
ales din cei mai graşi, fireşte,
scoţi penele, cinătuieşte,
apoi sărează delicat.
şi nu uita un amănunt:
tăind, spre-al înveli, o fină
felie albă de slănină,
să-i pui în coş şi-un pic de unt.
pe urmă, cu-n cuţit ce taie,
ciopleşte cu îndemînare
vre-o opt sau zece beţişoare
şi le aşează în tigae.
hulubul cel cu unt umplut
pe-acest grătar improvizat
într-un cuptor va fi lăsat
la foc domol şi susţinut.
şi, ca să-i tragi din plin folosul,
când slăninuţa s-a prăjit,
îl scoţi afară negreşit.
fără să uiţi să-i torni şi sosul.
cu un vin roşu-n păhărel
friptura e o delectare.
deci, îţi urează poftă mare
al dumitale, Păstorel.
(Păstorel Teodoreanu).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu