"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"





- Salata verde





Salata verde provine din Egipt. Fiind o legumă ce apare printre primele primăvara, este foarte apreciată.
Vitamine: A, B, C, D, E
Minerale: arsenic, cupru, fosfor, iod, magneziu, zinc.
Proprietăţi: analgezic, emolient, hipocaloric, laxativ, depurativ.



Salată de primăvară:
- compoziţie: o salată verde mare, 2 fire  de ceapă verde, 2 fire de usturoi verde, 2-3 ridichi de lună, puţin mărar verde, 1-2 linguri ulei de măsline, sare, zahăr sau sucrazit, otet de 9'.
- preparare:  salata se spală foarte bine foaie cu foaie, de 2-3 ori (*), spălăm ceapa şi usturoiul. Pe un planşeu de lemn, tăiem salata în fîşii de 5-6 mm, ceapa şi usturoiul, bucăţele de 4-5mm, ridichile în felii foarte subţiri. Înainte de tăiere, cozile verzi  de ceapă le despicăm pe lungime, şi verificăm dacă nu cumva au melci, chiar le mirosim. Daca miroase a gângănii o aruncăm.. Le transferăm într-un castron (eu prefer castron din ceramică). Preparăm sosul astfel: amestecăm 10-20 ml oţet din vin sau mere cu 180-200ml apă,  adăugăm un vârf de linguriţă sare, unul  de  zahăr, sau o pastilă de sucrazit şi amestecăm bine pînă se topeşte totul. Gustăm dacă este suficient de acru. Turnăm sosul peste salată şi amestecăm, adaugăm mărarul mărunţit şi stropim totul cu ulei de măsline.
Punem salata pentru 15 minute la frigider, apoi servim.

(*) O vorbă dintr-o veche carte românească de bucate:
"Salata ca să fie curată,
De trei ori trebuie spălată"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu