ASADO CON CUERO... am întîlnit pentru prima dată această denumire într-o carte scrisă de celebrul Karl May.
Asado con cuero, adică friptură cu piele, este o reţetă tradiţională argentiniană.
Se ştie că Argentina este renumită pentru carnea de vită, pe care o exportă în toată lumea. Există ferme care cresc peste 50.000 de capete.
A fost şi este preparată de gaucho (văcari) argentinieni în regiunile din pampa.
Este nevoie de o junincă de 20-22 de luni şi o greutate în jur de 300 kg.
După sacrificare, se curăţă de intestine şi măruntaie, se desface pe şira spinării, fie într-o bucată, fie tăiată în două. Rămîne cu pielea pe ea. Se spală bine cu apă curată, apoi se unge cu un amestec format din ulei şi vin alb sec, se presară cu sare, piper, usturoi tocat şi se freacă bine.
Se face o groapă în pămînt de 50cm adîncime, 0,6-0,8m lăţime şi 1,2-1,5 m lungime. Se umple groapa cu lemn de fag sau stejar, se arde pînă rămîn doar tăciuni fierbinţi. Apoi se pune carnea pe un grătar instalat ca în foto. Deasupra cărnii se pune o foaie de tablă ondulată pe care se presară cenuşă fierbinte şi tăciuni aprinşi.
Se va coace timp de 2-3 ore.
Cei care au gustat asado con cuero susţin că are un gust grozav. Din păcate, eu nu am reuşit pînă acum să prepar aşa ceva.
Poate unii dintre vizitatorii blogului vor încerca...
Poftă bună!
P.S. În schimb am făcut de cîteva ori noaten (oaie tînără) friptă haiduceşte.
Vă voi prezenta în curând şi această reţetă.
Lăudabilă ideea de a descoperi și din tainele altor bucătării. Poate că aș fi început cu o variantă mai îndemânoasă decât spectaculosul „asado con cuero” și anume „asado criollo”, pentru care pe lângă carnea de vită argentiniană e nevoie doar de un mic spațiu lângă grătar (sau în interiorul său, suficient de depărtișor de carne, pentru a nu o supraîncălzi) și suficient cărbune/lemne cu putere calorică.
RăspundețiȘtergereDe "Asado con cuero" am aflat prima oară în una din cărțile lui Karl May... prin anii '60-70... m-i s-a părut interesant. Prin 2010 mi-am amintit și am scris... . În 2012 am reușit să aflu și gustul....
ȘtergereP.S. Dece v-ați părăsit blogul?
Ștergere