"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"





Prăjitură cu magiun

Am găsit rătăcită prin bibliotecă o carte de bucate scrisă prin anul 1930 de către Maria Pârvulescu (directoarea revistei "Femeia Satelor").
Mi-a atras atenţia o reţetă  dulce, o prăjitură cu magiun, pe care o voi prezenta în continuare, cu mici modificări.

Compoziţie: 250 gr. cartofi albi fierţi, 250 gr. făină albă 000, 100 gr. unt, 75 gr. zahăr, 1 ou, 3-4 linguri cu lapte sau smântînă, 1 linguriţă rasă cu bicarbonat de sodiu sau praf de copt, un vârf de linguriţă cu sare. 100 gr. magiun (lictar) de prune. Opţional coaja rasă de la o jumătate de lămâie.
Se păstrează puţin albuş de ou, pentru a unge suprafaţa prăjturii.

Se zdrobesc cartofii cât sunt calzi încă, aşa ca pentru pireu. Se amestecă cu restul ingredientelor şi se frămîntă bine. Se împarte aluatul în două. O parte o întindem pe mărimea tăvii de copt.
Ungem tava cu unt, tapetăm cu  făină pe toată suprafaţa. Aşezăm aluatul întins, ungem deasupra magiunul într-un strat de cca 1 cm. Întindem cealaltă jumătate de aluat, apoi  tăiem în fâşii subţiri de cca 1 cm. Aşezăm fâşiile cruciş peste magiun.
Se pune în cuptorul încins şi se coace cam 30 de minute. Nu trebuie să se rumenească prea tare.
Se lasă la răcit în tavă. Apoi se taie şi se pudrează cu zahăr.

Dacă nu găsiţi magiun de prune, cumpăraţi prune de la piaţă şi îl puteţi face singuri acasă.
Cum? citiţi aici***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu