Ardeiul cu varză, este unul din puţinele murături la care folosesc oţet. Îmi par mai gustoşi decât cei muraţi doar în sare.
Pentru un borcan de 3 litri sunt necesare următoarele ingrediente:
18 buc. ardei mărime sub-mijlocie (~ 1,8 Kg.). Dar cumpăraţi 2 kg, în eventualitatea existenţei şi a unor ardei ne-corespunzători.
1 Varză albă, ~ 1,3 -1,5 Kg
1 Varză roşie ~ 0,6 kg.
0,35 L oţet din vin de 9*
1 L apă
60-70 gr. sare ne-iodată.
3 frunze de dafin şi câteva boabe de piper negru.
O lungură cu zahăr sau 2 pastile de îndulcitor.
Cantităţile se aleg astfel ca după curăţire să rămână cam 1,8-1,9 kg varză tăiată.
Verzele se curăţă de cotor şi frunzele de nervuri. Tăiem totul, fideluţă (~ 2mm lăţime).
Aşezăm varza într-o cratiţă, presărăm cca 50 gr. sare şi amestecăm bine. Punem cratiţa acoperită într-un loc nu prea rece şi lăsăm să stea 24 de ore. Din când în când o mai amestecăm.
Spălăm bine ardeii şi curăţăm de cotor, de vinişoarele şi samburii din interior. îi punem într-o cratiţă, cu gura în sus. Presărăm peste ei restul de sare. Trebuie să ţinem ardeii cu sare cca 10-12 ore, pentru a se muia, să fie mai elastici, când îi vom umple cu varză, să nu se rupă.
A doua zi, stoarcem varza de zeama lăsată, scurgem zeama lăsată de sare din ardei, şi îi umplem cât mai îndesat, apoi aşezăm în borcan cu gura în sus.
Fierbem amestecul de apă cu oţet, frunzele de dafin, zahărul şi piperul, cca 4-5 minute. Turnăm lichidul peste ardeii din borcan şi lăsăm să intre lichidul în ardei, câteva ore. Dacă mai este necesar, mai adăugăm apă fiartă cu oţet, în acelaşi raport de 3 la 1.
După aceasta scurgem lichidul din borcan îl punem din nou la fiert 2-3 minute şi îl turnăm fierbinte peste ardei , legăm bine cu celofan dublu şi dăm la cămară.
Interesant, nu am mâncat niciodată. Îmi place că publicați rețete diferite și clasice
RăspundețiȘtergere