Un fapt îngrijorător se observă în ultima perioadă în pieţele agro-alimentare ţărăneşti. Înmulţirea micilor producători care vând roşii (dar şi vinete, ardei) modificate genetic.
Acest lucru se observă în special la producătorii din sudul ţării. Astfel "renumiţii producători de Corabia", de vre-o 2-3 ani nu mai cultivă decât roşii modificate genetic din sămânţă de provenienţă olandeză.
Pe saiturile de pe internet, se găsesc articole bine documentate care pun sub semnul întrebării calităţile clamate pentru legumele şi fructele modificate genetic.
Cercetători cinstiţi (ne-afiliaţi unor mari firme) au constatat apariţia cancerului dar şi a altor boli la şoarecii hrăniţi cu legume modificate genetic.
Sunt convins că efectele sunt identice şi la om!
În mod suspect în ultima perioadă au apărut o serie de articole laudative la adresa legumelor şi fructelor modificate genetic, ceeace mă duce cu gândul la o campanie bine plătită de firmele care vând seminţe modificate genetic.
Pe câteva saituri străine de câţi-va ani, au fost dezvăluite metodele necinstite utilizate de firme precum Monsanto, pentru publicitatea produselor lor, OMG.
In paranteză fie spus, firma americană Monsanto este producătorul "Agentului Orange", cu ajutorul căruia, armata americană a defoliat peste jumătate din pădurile şi câmpurile cultivate din Vietnam în anii '60-'70.
În fotografie se arată clar diferenţa dintre roşiile modificate genetic şi cele normale (Terence Heaven's).
Iată şi roşiile producătorilor din jurul oraşului Corabia, provenite din seminţe olandeze modificate genetic.
Toate roşiile care au în partea inferioară (sub codiţă) o excrescenţă ca în fotografie, sunt modificate genetic şi potenţial periculoare, mai ales pentru copii.
Putem depista şi alte soiuri de roşii modificate genetic, dacă le tăiem în două, vom observa că în partea dinspre mijlocul roşiei şi pulpa exterioară, se găsesc foarte puţine seminţe şi o zeamă slab gelatinoasă.
La roşia naturală, acel spaţiu este plin cu seminţe şi are o consistenţă puternic gelatinoasă.
Roşiile modificate genetic sunt foarte tari la pipăit iar gustul este doar apropiat de cel al roşiei naturale.
La cumpărare dacă vedem că toate roşiile au cam aceiaşi dimensiune şi mărime peste medie, fără încreţituri sau pete, este sigur că sunt modificate genetic, iar cele foarte mari şi rotunde, sunt şi pline cu hormoni chimici de creştere.
Dacă o roşie rezistă în frigider mai mult de 5-6 zile fără să se moaie, însemnă că nu este soi natural.
Au apărut şi vinetele modificate genetic!
Merele importate din Polonia, toate provin din hibrizi OMG!
Iată şi câteva roşii naturale, soi românesc.
Roşii naturale, soi românesc, cultivate într-o comună din jud. Sibiu
Pentru cei interesati, puteti vedea o serie de fotografii cu rosii naturale, cultivate bio:
Ce este un OMG (Organism Modificat Genetic) ?
O plantă de cultură, o bacterie din sol sau animal din crescătorii, cărora li s-a modificat ADN-ul prin înserarea unui ADN provenit de la alt organism.
Se urmăreste ca noua plantă, sa producă pesticide şi insecticide care să le protejeze împotriva atacurilor unor microorganisme sau insecte, să suporte anumite ierbicide care să nu afecteze planta OMG.
Introducerea unei gene noi în ADN-ul plantei poate determina modificarea toxicităţii acesteia. Anumite plante OMG pot deveni insecticide, care atacă sistemul digestiv al insectelor. Aceasta poate avea efecte mortale asupra albinelor.
Există posibilitatea încrucişării între plante, (inclusiv buruieni) care să ducă la apariţia unor soiuri extrem de rezistente la ierbicide.
Există posibilitatea ca plantele OMG să producă alergii asupra unor orgnisme umane mai sensibile. Prin modificarera toxicităţii plantei, aceasta poate produce rezisteţă la antibiotice, tratamentele ne mai având efect.
Toleranţa plantelor OMG la erbicid, are ca efect acumularea de erbicid care în momentul ingerării plantelor, poate avea efecte periculoase sănătăţii oamenilor.
Polenul plantelor modificate genetic poate dăuna direct asupra unor insecte folositoare (albina).
Plantele OMG pot produce pe termen lung efecte asupra tractului digestiv şi la nivelul întregului organism uman.
Interesant si e bine ca se vorbeste despre asa ceva! Rezistenta rosiilor de soi romanesc in frigider si in afara nu este neaparat de cel mult 2 zile fara sa se deterioreze. Am avut ocazia sa pastrez rosii romanesti timp de mai mult de o saptaman fara degradare care sa le faca necomestibile; erau stropite cu zeama de urzici si nu le-am spalat inainte de a le pune in frigider.
RăspundețiȘtergere