"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"





Eu mănânc slănină!



   De-alungul timpului, tot felul de "savanţi" mari specialişti făcuţi la apelul de seară, ne învăţau că cutare aliment este benefic, cutare aliment este otravă, ori că apa este udă şi nu ne hidratează. 
   Primul atac asupa sănătăţii a venit din cauza crizei zahărului. Pe la începutul secolului trecut, consumul de zahăr scăzuse din cauza apetenţei pentru miere şi îndulcitori artificiali. Rapid, fabricanţii de zahăr au găsit diverşi "savanţi" care elogiau calităţile fenomenale ale zahărului, fără de care sănătatea ar avea de suferit... Copii, soldaţii, sportivii erau îndemnaţi să mănânce zahăr pentru fortifiere!...
   Apoi au descoperit că, consumul de vin mai ales cel roşu este dăunător cardiacilor. A venit şi vremea când grăsimile naturale erau considerate drept otrăvuri!
   În epoca comunistă citeam ziarul "Magazin" fiind printre puţinele unde nu apărea mutra lui ceauşescu. Am citit atunci că locuitorii din Burgundia (unde se produce celebrul vin roşu), nu au boli cardiace. M-am întrebat cum se împacă această ştire cu interdicţia impusă de medici cardiacilor, să nu bea nici măcar un strop de vin roşu.
   În fine acum, în epoca internetului, când informaţia nu mai poate fi ţinută sub obroc, aflăm că zahărul este cel mai toxic aliment, că grăsimile vegetale rafinate nu sunt nici pe departe sănătoase, că grăsimile animale nu sunt periculoase, că vinul roşu întăreşte inima, deci un păhăruţ seara la culcare este benefic. Şi aceasta în urma unor studii serioase.
   Desigur şi acum mai există "specialişti" în nutriţie care propovăduiesc tot felul de aberaţii alimentare. Îmi amintesc de un "mare specialist", care ne spunea că laptele ne-procesat este un aliment dăunător, dar dacă vom consuma iaurt de la Danone vom fi fericiţi!

   Dar să revenim la slănină...

In urma unor cercetări serioase aflăm că:
Slănina de porc este un aliment natural, fără E-uri sau alte chimicale. 
Slănina de porc conţine: retinol, tiamină, seleniu, niacină, fosfor, calciu, riboflavină, potasiu, acid arahidonic.
100 gr. slănină are 638 cal şi 6,3 gr. proteine.
Dacă este consumată în cantităţi moderate, este benefică organismului.
Datorită seleniului şi acidului arahidonic, întăreşte sistemul imunitar şi favorizează scăderea colesterolului.
Reglează funcţionarea inimii şi îmbunătăţeşte tonusul vascular.

   Deci dimineaţa la micul dejun putem  mânca o feliuţă de slănină, însoţită de ceapă sau 2-3 căţei de usturoi, roşii, castraveţi sau ardei.

Ce poate fi mai bun decât o bucăţică de slănină ţinută la sare patru săptămâni pentru frăgezire şi afumată la fum rece?

Secretul constă în alimentaţie echilibrată. 

Câte puţin, din toate...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu