"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"





Gogoşar murat



      Gogoşarul murat este o murătură delicioasă. Se poate face cu sare sau cu oţet. În cele ce urmează vă prezint reţeta cu oţet.
   Se folosesc gogoşari cu forma plată ( ca cei din foto). Se spală bine în două-trei ape. Apoi se taie în două sau în patru, în funcţie de mărime. NU se scot seminţele. 
   Preparăm o soluţie din trei părţi apă, o parte oţet  din vin de 9*, câteva frunze de dafin, câteva boabe de piper, sare 5gr/litru şi zahăr  25 gr/litru de lichid. În loc de zahăr eu folosesc pastile de sucrazit. 
   Această soluţie o punem la fiert şi opărim în ea  gogoşarii tăiaţi. Verificăm să nu se înmoaie prea mult, să rămână elastici.
   Aşezăm gogoşarul opărit în borcane cu capac de 720 gr sau chiar mai mari. În fiecare borcan avem grijă să punem o foaie de dafin şi 3-4 boabe de piper.
   Turnăm marinata fierbinte în borcane peste gogoşari, înşurubăm bine capacele. Borcanele le introducem în cuptorul de la aragazul încălzit şi le ţinem cam 25-30 de minute pentru fixarea ermetică a capacelor. Apoi le punem într-o pătură şi lăsăm la răcit încet 24 de ore. Pe parcurs vom auzi cum pocnesc capacele. Înseamnă că sunt închise ermetic. Dupa răcire le dăm la cămară.
Termenul de garanţie minim 24 de luni.

La servire, putem pune peste gogoşari câţi-va căţei de usturoi tocat şi stropim totul cu ulei de măsline.




   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu