"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"





- Ciorbă cu măcriş





Se apropie vara. Deja în pieţe au apărut legumele de sezon. Vă propun aşa dar o ciorbă cu măcriş. In foto 1 puteţi vedea măcrişul de cîmp sau de pădure, iar în foto 2 măcrişul de cultură. Există şi alte soiuri de măcriş, dar acestea două sunt cele mai cunoscute. Măcrişul de cultură are frunza mai mare, dar este mai puţin acru decît cel de pădure.
Ingrediente: 400 gr. carne de porc, vită sau miel cu os, 50 gr. orez, 4-500 gr. măcriş, o ceapă mijlocie, un morcov, o ţelină mică, 150 ml smântînă, 1 ou, 1 lingură cu ulei, sare.

Carnea se taie bucăţi,  se pune la fiert în 2-3 l apă rece şi un praf de sare. În altă cratiţă se căleşte uşor în ulei ceapa tăiată mărunt, pînă devine transparentă. Măcrişul se curăţă de codiţe se taie fideluţă, la fel morcovul şi ţelina, se pun peste ceapă, şi orezul spălat, se adaugă un litru de apă şi se pune la fiert 40-45  minute.
Cînd ingredientele au fiert, se pun toate la un loc. Se bate gălbenuşul de ou, se adaugă smântîna şi se drege ciorba cît este fierbinte. Se potriveşte de sare. Apoi se acoperă cu un capac şi se lasă să stea o jumătate de oră, pentru a se întrepătrunde aromele.

Se poate face o ciorbă de măcriş şi fără carne. În acest caz, ceapa se căleşte împreună cu morcovul.
Apoi se procedează ca mai sus. Eventual cantitatea de orez poate fi mărită pîna la 75 gr.

Ciorbă cu măcriş - II:
   Ingrediente: 500 gr. măcriş, 250 gr. costiţă de porc afumată, 150 gr. slănină afumată, 50 gr. orez, o ceapă mijlocie, 1 morcov, o ţelină mică, 2 linguri griş, 150 ml smântînă, 1 ou, sare după gust.

Slănina afumată tăiată bucăţele se prăjeste uşor, până lasă puţină grăsime. Se adaugă costiţa tăiată bucăţele, 2-3 l apă şi se pune la fiert. În continuare se procedează ca la reţeta precedentă.
Spre sfârşit, se adaugă în ploaie, grişul şi se mai lasă la fiert 2-3 minute, apoi se drege.

Gustul celor două ciorbe este diferit.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu