"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"





Zarzavat pentru ciorbe

   Zarzavatul este un ingredient nelipsit pentru prepararea ciorbelor. Cei care dispun de pivniţă, desigur că pot păstra peste iarnă, zarzavatul întreg, la nisip, sau la congelator. 
   Pentru cei care dispun doar de o cămară, le propun o reţetă pentru conservarea zarzavatului la borcane de 300-400 gr.
   Acest tip de conservă este avantajos atunci când dorim să preparăm repede o ciorbă.
   Ingrediente: 1 kg morcovi, 1 kg ardei roşu sau gogoşar, o ţelină (200-300 gr), frunze de ţelină tocate, ~100 gr, sare 30-40 gr/Kg de compoziţie. Cine doreşte poate pune şi 1-2 rădăcini de pătrunjel. Cantităţile sunt pentru zarzavatul curăţat.

   Se opăresc în apă clocotită morcovii şi ţelina tăiată bucăţi, pînă se moaie puţin. Se taie felii ardeiul. După ce sau răcit legumele, se trec prin maşina de tocat cu găuri mari. Ardeiul se macină crud. Se amestecă într-o cratiţă, se adaugă sarea şi se pune la foc mic pentru cca 20-25 minute. Spre sfârşit se adaugă frunzele de ţelină tocate, se mai dă un clocot. Compoziţia trebuie doar prefiartă. Fierberea finală se face odată cu prepararea ciorbei.
   Compoziţia fierbinte, se pune în borcane cu capac de 300-400 gr. Se lasă gol cam 1 cm. de la gura borcanului. Se închid borcanele cu capacul, apoi se pun în cuptorul de la aragaz încălzit, pentru 25-30 de minute. Se scot şi se pun într-o pătură groasă, se lasă la răcit încet  24-36 ore.
   Zarzavatul astfel preparat rezistă la cămară cel puţin  doi ani.

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu