Conservarea bamelor se face în suc de roşii. Se aleg bame tinere şi fragede. Se taie codiţa şi vârful bamelor cu atenţie, să nu se deschidă canalele cu seminţe. Bamele curăţite se spală cu multă apă şi se opăresc 2-3 minute în saramură fierbinte (la 1 litru apă se pun 30 gr sare şi 5 gr oţet). Bamele opărite se răcesc la cca 25'. Sucul de roşii se amestecă la fierbere cu 20 gr sare la litru (dacă nu este gata sărat).
Bamele se aşează în borcane de 420-720 gr. peste care se toarnă bulionul fierbinte. Se închid ermetic cu capace şi se pun în cuptorul de la aragaz pentru 20-30 minute dupa metoda descrisă şi la alte conserve.
Bame murate:
Se aleg bame tinere, nu prea mari. Se spală bine în apă rece, se taie codiţele şi se ţin 8-10 ore într-o soluţie făcută din 5 litri de apă, 150 gr. sare si 150 gr oţet. Astfel se elimină substanţele vâscoase din ţesuturi. Apoi se spală în multă apă şi se aşează în borcane de 720 gr. Se pun rămurele de mărar şi hrean. Se toarnă saramura fiartă şi răcită făcută din 40 gr sare şi 40 gr oţet la 1 litru de apă.
Fermentaţia durează 10-15 zile. Bamele trebuie să aibă gust plăcut iar saramura să fie limpede.
As vrea sa stiu care este metoda accea cu, cuptorul incins. Nu am inteles prea bine din poastarile precedente :( Multumesc!
RăspundețiȘtergereNici eu nu inteleg - ce nu este de inteles? sau complicat?
Ștergeremultumesc pentru reteta de bame murate. se pot lasa pt iarna asa murate sau trebuie consumate dupa 15 zile?
RăspundețiȘtergereCum pot pune bame fara suc de rosii si sare la borcan fac dializa si as vrea sa mananc si iarna nu de la congelator
RăspundețiȘtergere