Bamele sunt legume destul de puţin cunoscute în prezent. Nu o dată când am întrebat la piaţă de bame, am fost privit ca un extraterestru.
Recent mergând la piaţă am dat peste un oltean care avea bame de vânzare.
Am întrebat de preţ, s-a uitat la mine cam cu îndoială şi puţin ruşinat (mi s-a părut mie) a cerut 2 lei/kg.Am întrebat câte are. Vre-o 5 kile... Am spus dacă dai cu 1,5 lei/kg, le iau pe toate. A fost imediat de acord, chiar bucuros.
După ce le-am achitat l-am întrebat dacă a mai avut cumpărători;
Răspuns: nimeni, că au zis că-s otrăvitoare!...
(Lîngă noi, o cucoană care trăgea cu urechea la discuţie: n-aş mânca aşa ceva nici să mă tai!...)
I-am dat numărul meu de telefon şi i-am spus: când mai vii sună-mă şi adu-mi 10 kg...
Bamele sunt de provenienţă nord-africană şi s-au răspîndit în toată Europa prin intermediul bucătăriei balcanice. Înainte de revoluţie se găseau berechet, conservate la borcan, în suc de roşii.
Bamele sunt bogate în fibre, sărace în proteine şi carbo-hidraţi. Conţin vitaminele A, B şi C, betacaroten, potasiu, calciu şi magneziu. 100 gr bame, furnizează 40 cal.
În continuare vă prezint o reţetă de preparare:
Bame a la grec:
Compoziţie pentru 4 porţii:
bame 600 gr; ceapă 100 gr, roşii 100 gr, bulion de roşii 50 gr, ulei ~ 80 gr, lămâie 20-25 gr, oţet 10 gr şi/sau vin sec 25 gr. sare ~7-10 gr. pătrunjel verde tocat 35-40 gr.
Se curăţă bamele de codiţe şi vârf, apoi se pun într-un amestec de apă cu sare şi oţet. Se lasă în această soluţie cam o oră. Încălzim într-o cratiţă jumătate din cantitatea de ulei şi punem bamele scurse de lichid, pe care le înăbuşim cîteva minute. Separat punem restul de ulei şi călim ceapa tocată mărunt, pînă devine transparentă. Stingem cu bulion şi puţină apă, adăugăm sarea. Bamele călite se pun în sosul rezultat. Se adaugă şi roşiile tăiate felii subţiri. Se fierb 20 maxim 25 minute. (Nu sunt gustoase dacă fierb prea mult). După ce au fiert se pun pe un platou, se presară pătrunjel verde tocat şi felii de lămâie.
Acest preparat se serveşte rece.
Conservarea bamelor: aici ***
Buna ziua,
RăspundețiȘtergereImi puteti spune va rog care sunt proportiile pentru amestecul de apa, sare si otet? Dupa ce sunt tinute in acest amestec nu mai lasa acel lichid vascos? Multumesc.