Coniacul (cognac) este un distilat din vin produs din struguri soiul Ugui blanc numai în regiunea Cognac - Franţa, după o tehnologie specială. Coniacul adevărat se obţine după o învechire de minim 5 ani.
V - 1 an vechime
V.S. - minim 3 ani.
V.S.O.P. învechire de peste 5 ani.
X.O - peste 7 ani.
X.X.O. peste 20 ani.
7 stele (*******) vechime 7 ani.
5 stele (*****) vechime 5 ani;
3 stele (***) vechime 3 ani.
Un alt produs identic cu congnac-ul, dar făcut în altă regiune a Franţei este Armagnac-ul.
La noi în ţară se produce (sau se producea) până pe la sfârşitul anilor '80 sub denumirea de coniac, apoi sub denumirea de vinars. In Basarabia se produce sub denumirea de Divin. Un coniac de calitate se produce la podgoria Apold-Sibiu (fostul IAS Apold).
Pentru producerea coniacului adevărat, sunt necesari struguri cu aciditate ridicată şi o lungă perioadă de învechire.
In continuare vă prezint o reţetă personală (SICONIAC), care este de fapt un pseudo-coniac şi se poate savura după minim 6 luni de învechire. Gustul este asemănător celui original, dar cu grijă şi experienţă se poate ajunge chiar foarte apropiat de un coniac cu vechime de 5-10 ani.
Putem alege două variante de producere a distilatului:
1 - dacă dispunem de struguri cu aciditate ridicată, facem un vin obişnuit, sec, cu gust acrişor, pe care apoi îl distilăm.
2 - dacă avem struguri de altă calitate atunci facem un distilat direct din struguri.
Metoda de distilare este descrisă >>>AICI>>>
3 - Se poate face şi din tescovină, dar gustul va fi mai aspru.
Coniacul îl vom produce din distilatul crud, cu o tărie alcoolică de 45-55% vol/alc. deoarece pe parcursul învechirii mai pierde din alcool.
Ingrediente: (cantitate pentru 1 L):
stafide: 6 gr/L
roşcove tăiate mărunt: 7,5 gr/L
coajă de stejar matur, uscată şi măcinată nu prea mărunt: 1 gr/L
zahăr vanilat caramelizat: 10 gr/L
sau:
zahăr caramelizat - 10 gr/L la care se adaugă 1/10 baton vanilie/L.
Exemplificare: măsurăm cantitatea de distilat.
Să presupunem că avem 10 litri. Înmulţim cu 10 cantitatea de ingrediente şi punem la macerat într-un litru de distilat.
Introducem toate ingredientele în 1-3 L distilat, în funcţie de cantitatea obţinută, pe care apoi le punem la macerat la temperatura camerei timp de 21 zile.
Filtrăm bine maceratul, pe care îl adăugăm la toată cantitatea de distilat. Este bine să gustăm din când în când, pentru stabilirea aromei dorite.
Filtrul este făcut din mai multe straturi de pânză rară (tifon).
Dacă maceratul nu este foarte limpede, lăsăm să se aşeze şi punem numai cantitatea de lichid clar.
Distilatul se pune la învechit pentru minim 6 luni, în damigene din sticlă, (când nu avem acces la un butoiaş din stejar...).
Dacă considerăm că coniacul rezultat este prea tare, acesta se poate cupaja numai cu apă distilată, dar apoi mai trebuie ţinut cam 2-3 luni, pentru asimilare complectă.
Notă: Deoarece Cognac este denumire de origine controlată (DOC) şi nu poate fi folosit ca atare pentru nici-un alt produs, am denumit produsul meu (chiar dacă este doar pentru consum propriu) cu numele de SICONIAC.
Link-uri:Prepararea rachiului de casă
Rachiul de tescovină
de unde pot procura roscove
RăspundețiȘtergereDe la magazinele turceşti
ȘtergerePtr.cei intreresati sa stiti ca reteta este chir ok.Are gust asemanator cu Jidvei.Tocmai acum am facut-o si sunt multumit foarte tare.Felicitari domnule Giurgiu ptr.munca dvs.Referitor la roscove,le gasiti pe internet la ceva firma din Cluj-Napoca.Sunt intregi la punga de 300 grame
ȘtergereMulta sanatate ptr Vasile Giurgiu
Sigur voi incerca si eu.
RăspundețiȘtergereAm incercat si mi-a reusit este foarte bun.
ȘtergereSalut! Felicitari! Voi incerca sa fac si eu.... Pot pune in rachiu de fructe sau numai in distilat?
RăspundețiȘtergereConiacul se face numai din distilat din vin (sau struguri).
ȘtergerePot sa folosesc vin alb sec de la crama Recas? intreb nu pt. ca mi-ar fi lene, dar locuind la bloc mi-ar fi mai usor sa distil direct vinul. Mi-e teama ca vinul de la crama contine ceva chimicale. Ce parere aveti?
RăspundețiȘtergereToate vinurile de "cramă" conţin metabisulfit de potasiu. În mod sigur gustul va fi influenţat.
RăspundețiȘtergereO soluţie ar fi procurarea de vin vrac de la un producator mic, particular. Se poate negocia cu el, înainte de a face vinul, ca să nu fie tratat.
Se poate folosi faina de roscove ?
RăspundețiȘtergereBuna ziua
RăspundețiȘtergerePentru rachiul acru folosesc o metoda ce implica doua distilari: in primul distilat se toarma bicarbonat de sodiu (alimentar) pana nu mai "fierbe". Cu acesta ocasie mai apar si alti compusi, care se precipita (ca o tulbureala). E bine ca prima distilare sa se faca "lung" (adica cu multa coada). Se poate lasa o zi pentru a se depune tot precipitatul (care se decanteaza) si se distileaza din nou. E drept ca se pierde un pic din aroma, dar se pierde si orice urma de aciditate ( distilatul capata un gust placut, moale)
BRAVO Dom'le!Esti tare!!!
RăspundețiȘtergereBuna ziua, coaja de stejar, ce fel de stejar folositi?
RăspundețiȘtergereStejar Quercus Robur...
ȘtergereBuna ziua. Se poate folosi pudra de roscove in loc de roscove maruntite? Multumesc.
RăspundețiȘtergereNU. Distilatul se va face tulbure.
ȘtergereSe poate folosi "scorta de stejar" de la orice magazin naturist. (Plafar)
RăspundețiȘtergereNu stiu cum arata acea "scoarta". Daca este pudra, NU.
Ștergeresuper tare domnule Vasile am facut reteta dumneavoastra si este excelenta
RăspundețiȘtergereFoarte bun! Am facut dupa aceasta reteta si a iesit extraordinar! Am folosit coaja de stejat luata de la un magazin naturist care era bucati si roscove praf dar continutul dupa macerat l-am strecurat prin tifon si tampoane de vata de sters pe fata si a iesit limpede.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru aceasta reteta.Am preparat anul trecut cind am gasit reteta,5 litri care a avut foarte mare succes in familie si intre prieteni.Anul acesta am pus la maturat 25 litri intr-un butoias de stejar.Sper sa ajunga.hahaha.Precizes ca am facut din distilat de struguri si am mai adaugat inainte de maturare 5 linguri de caramel lichid achizitionat din comert.Imi place sa fie putin mai dulce.
RăspundețiȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergereVreau sa stiti ca dupa reteta dumneavoastra am facut un rachiu extraordinar, fiind novice in domeniu si mai incepator ca incepatorii.
Acum as vrea sa trec la nivelul urmator si as vrea sa stiu cum procedati cu zaharul dupa ce il caramelizati. Turnati distilat peste el? Sau cum? Ca nu prea imi dau seama cum il omogenizati in distilat...
Multumesc, o zi buna!
Foarte buna reteta! Am facut anul trecut pentru prima data si a iesit ceva de nota 10. Toti care au baut din el mi-au spus ca sa mai fac si anul urmator ca e la fel de bun ca cel din magazin ( si aici ma refer la coniacul adevarat nu acela facut din esente). Multumesc de reteta impartasita si noua!
RăspundețiȘtergereVerificat ! foarte bun produsul obtinut . Am baut la un vecin , placandu-mi , am produs 20 de litri . Am folosit faina de roscove , intr-adevar trebuie strecurat cu atentie dar dupa un timp depunerile raman pe fundul vasului de depozitare . Urmatoarea o fac cu roscove pastai uscate , am gasit intr-o piata din Sicilia , sunt foarte bune la gust , usor dulceag si cu o aroma de smochine sau ceva fruct stafidit asemanator.
RăspundețiȘtergereCând ziceți baton de vanilie va referiți la o păstaie?
RăspundețiȘtergerePastaile de vanilie se numesc si batoane... Scuze pentru raspuns intarziat.
ȘtergereVa rog frumis am si eu o intrebare. Cat zahar ar trebui pus pentru a face rachiu din vin. Precizez ca este putin acrisor si si a schimbat gustul. Cat timp trebuie sa stea la fermentat?
RăspundețiȘtergereZaharul trebuia pus de la inceput. De obicei se pune 1 kg la butoi, pentru a usura pornirea fermentatiei. Cantitatea mai mare duce la cresterea gradului de alcool. In cazul dvs daca compostul este acru, nu mai puteti face nimic cu el. Doar otet .
RăspundețiȘtergereBuna ziua. Roşcove tăiate mărunt - cu pastai cu tot sau doar boabele ?
RăspundețiȘtergerePastaile cu totul.
RăspundețiȘtergereBună ziua! Ajutați-mă vă rog și pe mine cu roscovele, că nu găsesc pe nicăieri 🤔. Vă mulțumesc!
RăspundețiȘtergerehttps://www.sanovita.ro/pudra-de-roscove-250g-162.html
ȘtergereAm deschis si eu prima sticla... Am folosit o reteta diferita un pic dar rezultatele sunt exelente ! Multumesc pentru articol. Ma gandeam de mult la asta dar imi lipsea curajul !
RăspundețiȘtergereO imagine :
https://ibb.co/Tqp9K1s
Ptr.Iceman
ȘtergereFrumoasa culoare,frumoasa stica si eticheta personalizata.Felictari ptr. creatie.Aceasta reteta o consider grozava.Ce modificari ai adus???Poate facem schimb de idei in privat.Cu stima
Mulțumesc pentru rețetă. Am făcut un coniac apreciat de toți prietenii.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru reteta.A iesit super.Sanatate!
RăspundețiȘtergereDe vreo 6 ani fac ,,cognacul " d voastră și deși nu sunt băutor,,înrăit " de cognac, trebuie sa recunosc ca este super! Cel puțin prieteni care sunt băutor de cognac nestiind ce le am pus în pahar ,au ,,pronisticat" un ,,Courvoisier" ! Deci si a facut treaba! Fac in continuare cam 30 l anual si deja avem ,,stocuri" din primii ani adică de 6 ani! Mulțumim pt reteta si va astept la o degustare la Timișoara!
RăspundețiȘtergereDupă 1 an este foarte bun.
RăspundețiȘtergere