"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"





SICONIAC - Coniac de casă


   Coniacul (cognac) este un distilat  din vin produs din struguri soiul Ugui blanc numai în regiunea Cognac - Franţa, după o tehnologie specială. Coniacul adevărat se obţine după o învechire de minim 5 ani.
   V - 1 an vechime
   V.S. - minim 3 ani.
   V.S.O.P. învechire de peste 5 ani.
   X.O - peste 7 ani.
   X.X.O. peste 20 ani.
   7 stele (*******) vechime 7 ani.
   5 stele (*****) vechime 5 ani;
   3 stele (***) vechime 3 ani.
Un alt produs identic cu congnac-ul, dar făcut în altă regiune a Franţei este Armagnac-ul.
   La noi în ţară se produce (sau se producea) până pe la sfârşitul anilor '80 sub denumirea de coniac, apoi sub denumirea de vinars. In Basarabia se produce sub denumirea de Divin. Un coniac de calitate se produce la podgoria Apold-Sibiu (fostul IAS Apold).
   Pentru producerea coniacului adevărat, sunt necesari struguri cu aciditate ridicată şi o lungă perioadă de învechire.

   In continuare vă prezint o reţetă personală (SICONIAC), care este de fapt un pseudo-coniac şi se poate savura după minim 6 luni de învechire. Gustul este asemănător celui original, dar cu grijă şi experienţă se poate ajunge chiar foarte apropiat de un coniac cu vechime de 5-10 ani.
   Putem alege două variante de producere a distilatului:
1 - dacă dispunem de struguri cu aciditate ridicată, facem un vin obişnuit, sec, cu gust acrişor,  pe care apoi îl distilăm.
2 - dacă avem struguri de altă calitate atunci facem un distilat direct din struguri.
      Metoda de distilare este descrisă >>>AICI>>>
3 - Se poate face şi din tescovină, dar gustul va fi mai aspru.
   Coniacul îl vom produce din distilatul crud, cu o tărie alcoolică de 45-55% vol/alc. deoarece pe parcursul învechirii mai pierde din alcool.

Ingrediente: (cantitate pentru 1 L):
stafide:   6 gr/L
roşcove tăiate mărunt: 7,5 gr/L
coajă de stejar matur, uscată şi măcinată nu prea mărunt: 1 gr/L
zahăr vanilat caramelizat: 10 gr/L
sau:
zahăr caramelizat - 10 gr/L la care se adaugă 1/10 baton vanilie/L.

Exemplificare: măsurăm cantitatea de distilat.
Să presupunem că avem 10 litri. Înmulţim cu 10 cantitatea de ingrediente şi  punem la macerat într-un litru de distilat.

Introducem toate ingredientele în 1-3 L distilat, în funcţie de cantitatea obţinută, pe care apoi le punem la macerat la temperatura camerei timp de 21 zile.
Filtrăm bine maceratul, pe care îl adăugăm la toată cantitatea de distilat. Este bine să gustăm din când în când, pentru stabilirea aromei dorite.
Filtrul este făcut din mai multe straturi de pânză rară (tifon).
Dacă maceratul nu este foarte limpede, lăsăm să se aşeze şi punem numai cantitatea de lichid clar.

   Distilatul se pune la învechit pentru minim 6 luni, în damigene din sticlă, (când nu avem acces la un butoiaş din stejar...).
Dacă considerăm că coniacul rezultat este prea tare, acesta se poate cupaja numai cu apă distilată, dar apoi mai trebuie ţinut cam 2-3 luni, pentru asimilare complectă.

Notă: Deoarece Cognac este denumire de origine controlată (DOC) şi nu poate fi folosit ca atare pentru nici-un alt produs, am denumit produsul meu (chiar dacă este doar pentru consum propriu) cu numele de SICONIAC.
Link-uri:

Prepararea rachiului de casă

Rachiul de tescovină


38 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Ptr.cei intreresati sa stiti ca reteta este chir ok.Are gust asemanator cu Jidvei.Tocmai acum am facut-o si sunt multumit foarte tare.Felicitari domnule Giurgiu ptr.munca dvs.Referitor la roscove,le gasiti pe internet la ceva firma din Cluj-Napoca.Sunt intregi la punga de 300 grame
      Multa sanatate ptr Vasile Giurgiu

      Ștergere
  2. Salut! Felicitari! Voi incerca sa fac si eu.... Pot pune in rachiu de fructe sau numai in distilat?

    RăspundețiȘtergere
  3. Pot sa folosesc vin alb sec de la crama Recas? intreb nu pt. ca mi-ar fi lene, dar locuind la bloc mi-ar fi mai usor sa distil direct vinul. Mi-e teama ca vinul de la crama contine ceva chimicale. Ce parere aveti?

    RăspundețiȘtergere
  4. Toate vinurile de "cramă" conţin metabisulfit de potasiu. În mod sigur gustul va fi influenţat.
    O soluţie ar fi procurarea de vin vrac de la un producator mic, particular. Se poate negocia cu el, înainte de a face vinul, ca să nu fie tratat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Se poate folosi faina de roscove ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua
    Pentru rachiul acru folosesc o metoda ce implica doua distilari: in primul distilat se toarma bicarbonat de sodiu (alimentar) pana nu mai "fierbe". Cu acesta ocasie mai apar si alti compusi, care se precipita (ca o tulbureala). E bine ca prima distilare sa se faca "lung" (adica cu multa coada). Se poate lasa o zi pentru a se depune tot precipitatul (care se decanteaza) si se distileaza din nou. E drept ca se pierde un pic din aroma, dar se pierde si orice urma de aciditate ( distilatul capata un gust placut, moale)

    RăspundețiȘtergere
  7. BRAVO Dom'le!Esti tare!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua, coaja de stejar, ce fel de stejar folositi?

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua. Se poate folosi pudra de roscove in loc de roscove maruntite? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  10. Se poate folosi "scorta de stejar" de la orice magazin naturist. (Plafar)

    RăspundețiȘtergere
  11. super tare domnule Vasile am facut reteta dumneavoastra si este excelenta

    RăspundețiȘtergere
  12. Foarte bun! Am facut dupa aceasta reteta si a iesit extraordinar! Am folosit coaja de stejat luata de la un magazin naturist care era bucati si roscove praf dar continutul dupa macerat l-am strecurat prin tifon si tampoane de vata de sters pe fata si a iesit limpede.

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc pentru aceasta reteta.Am preparat anul trecut cind am gasit reteta,5 litri care a avut foarte mare succes in familie si intre prieteni.Anul acesta am pus la maturat 25 litri intr-un butoias de stejar.Sper sa ajunga.hahaha.Precizes ca am facut din distilat de struguri si am mai adaugat inainte de maturare 5 linguri de caramel lichid achizitionat din comert.Imi place sa fie putin mai dulce.

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna ziua,
    Vreau sa stiti ca dupa reteta dumneavoastra am facut un rachiu extraordinar, fiind novice in domeniu si mai incepator ca incepatorii.
    Acum as vrea sa trec la nivelul urmator si as vrea sa stiu cum procedati cu zaharul dupa ce il caramelizati. Turnati distilat peste el? Sau cum? Ca nu prea imi dau seama cum il omogenizati in distilat...

    Multumesc, o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte buna reteta! Am facut anul trecut pentru prima data si a iesit ceva de nota 10. Toti care au baut din el mi-au spus ca sa mai fac si anul urmator ca e la fel de bun ca cel din magazin ( si aici ma refer la coniacul adevarat nu acela facut din esente). Multumesc de reteta impartasita si noua!

    RăspundețiȘtergere
  16. Verificat ! foarte bun produsul obtinut . Am baut la un vecin , placandu-mi , am produs 20 de litri . Am folosit faina de roscove , intr-adevar trebuie strecurat cu atentie dar dupa un timp depunerile raman pe fundul vasului de depozitare . Urmatoarea o fac cu roscove pastai uscate , am gasit intr-o piata din Sicilia , sunt foarte bune la gust , usor dulceag si cu o aroma de smochine sau ceva fruct stafidit asemanator.

    RăspundețiȘtergere
  17. Când ziceți baton de vanilie va referiți la o păstaie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pastaile de vanilie se numesc si batoane... Scuze pentru raspuns intarziat.

      Ștergere
  18. Va rog frumis am si eu o intrebare. Cat zahar ar trebui pus pentru a face rachiu din vin. Precizez ca este putin acrisor si si a schimbat gustul. Cat timp trebuie sa stea la fermentat?

    RăspundețiȘtergere
  19. Zaharul trebuia pus de la inceput. De obicei se pune 1 kg la butoi, pentru a usura pornirea fermentatiei. Cantitatea mai mare duce la cresterea gradului de alcool. In cazul dvs daca compostul este acru, nu mai puteti face nimic cu el. Doar otet .

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna ziua. Roşcove tăiate mărunt - cu pastai cu tot sau doar boabele ?

    RăspundețiȘtergere
  21. Bună ziua! Ajutați-mă vă rog și pe mine cu roscovele, că nu găsesc pe nicăieri 🤔. Vă mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  22. Am deschis si eu prima sticla... Am folosit o reteta diferita un pic dar rezultatele sunt exelente ! Multumesc pentru articol. Ma gandeam de mult la asta dar imi lipsea curajul !
    O imagine :
    https://ibb.co/Tqp9K1s

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ptr.Iceman
      Frumoasa culoare,frumoasa stica si eticheta personalizata.Felictari ptr. creatie.Aceasta reteta o consider grozava.Ce modificari ai adus???Poate facem schimb de idei in privat.Cu stima

      Ștergere
  23. Mulțumesc pentru rețetă. Am făcut un coniac apreciat de toți prietenii.

    RăspundețiȘtergere
  24. Multumesc pentru reteta.A iesit super.Sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  25. De vreo 6 ani fac ,,cognacul " d voastră și deși nu sunt băutor,,înrăit " de cognac, trebuie sa recunosc ca este super! Cel puțin prieteni care sunt băutor de cognac nestiind ce le am pus în pahar ,au ,,pronisticat" un ,,Courvoisier" ! Deci si a facut treaba! Fac in continuare cam 30 l anual si deja avem ,,stocuri" din primii ani adică de 6 ani! Mulțumim pt reteta si va astept la o degustare la Timișoara!

    RăspundețiȘtergere