"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"





Bomba din muştar...




      Muştarul, unul din cele mai cunoscute şi folosite condimente. Nu putem concepe un mititel sau cremvurst fără muştar. Muştarul are proprietăţi benefice organismului nostru: ajută digestia, scade presiunea arterială, antiinflamator, ajută funcţiilor metabolice, deschide pofta de mâncare, scade colesterolul.
   Muştarul conţine: vitamina A, acid ascorbic, niacină, tocoferol, fier, sodiu şi potasiu.
   Ani buni (până prin 1992-93), s-a putut cumpăra muştarul adevărat, adică cel făcut din seminţe de muştar şi cîteva condimente adăugate. Curat, bun şi sănătos.

   Ei dar apoi au început să apară "beneficiile" importate din UE, adică toate adaosurile chimice numite E-uri, care au transformat nişte banale alimente în adevărate bombe cu ceas, care vor exploda în organismul nostru atunci când ne vom aştepta mai puţin, trimiţându-ne direct la cimitir!
   O ancheta recentă făcută de ANPC, a dezvăluit că majoritatea sortimentelor de muştar produse la noi în ţară, conţin până la 8 E-uri diferite, ceeace le transformă din aliment în otravă pentru organism. Şi conţinutul de boabe de muştar diferă foarte mult, de la fabricant la fabricant, variind între 10% si 30%. Dar există şi producători care nu suflă un cuvânt despre cantitatea de muştar folosită, existând bănuiala că ar conţine sub 5%.

   Produsul muştar poate conţine: muştar 1-30%, făină de grâu, sare iodată, oţet, ulei, zahăr, hrean şi usturoi.
La acestea se adaugă: E-95  acesulfat de potasiu, E-102 tartrazină, E-415 gumă xantan, E-211 benzoat de sodiu, E-202 sorbat de potasiu şi încă vre-o 3-4...
Astfel:
8 E-uri:  muştarul Orizont.
7 E-uri:  muştarul Papallito
6 E-uri:  muştar cu hrean "Univer"
3 E-uri:  muştar clasic Knorr, muştar de masă "La minut", muştar cu hrean "Maestro Giani", muştar iute "Olympia", muştar "Auchan", muştar "Profi" etc...
2 E-uri: muştar cu hrean "Kamis", muştar dulce "Cora", muştar dulce "Univer" muştar cu hrean "Mustardino", şi multe altele.
   Acestea sunt doar câteva exemple, dvs puteţi să descoperiţi multe altele citind etichetele de pe produs.
   La polul opus adică fără E-uri s-a găsit un singur sortiment de muştar produs de o firma din Tecuci.

   Pentru cei interesaţi pentru sănătatea lor şi a familiei vă prezint mai jos câteva reţete pentru prepararea  muştarului de casă. Veţi rămâne uimiţi de simplitatea preparării şi de gustul excelent obţinut.

   Reţeta I: (picant)
65 gr seminţe de mustar
100 ml oţet din vin de 9*

2 linguri cu usturoi tocat foarte fin
2 linguri cu hrean ras foarte mărunt
1 vârf de linguriţă boia iute sau chilli
1 vârf de linguriţă turmeric (opţional)
1/4 - 1/3 linguriţă sare de mare
1/2 tabletă sucrazit sau 1/2 linguriţă miere sau zahăr.

Preparare: Punem seminţele în oţet şi le lăsăm cca 24 de ore, până se absoarbe tot oţetul.
Cu ajutorul unui blender măcinam totul cât mai fin, adăugăm şi restul ingredientelor, le amestecăm foarte bine.
Aşezăm produsul în borcane de 370-420 ml sterilizate, închidem ermetic şi le punem în frigider pentru 7-8 zile, perioada în care se va echilibra şi matura gustul muştarului.
Perioada de garanţie:
3-4 luni închis ermetic şi păstrat la temeperaturi joase şi la întuneric.
3-4 săptămâni după deschiderea capacului.
Pentru păstrare îndelungată, punem amestecul într-o cratiţă şi încălzim până la punctul de fierbere. Atenţie la compoziţie să nu fie prea densă. Dacă este prea tare putem adăuga puţin oţet.  Apoi introducem amestecul în borcane, le închidem ermetic şi le ţinem cca 20 minute în cuptorul de la aragaz. Atenţie să nu fiarbă. După aceea le aşezăm într-o pătură şi lăsăm la răcit treptat cam 24 ore.
Termenul de garanţie va fi de 12-14 luni.

   Reţeta II:
120 gr seminţe de muştar
100 ml oţet de mere
100 ml apă fiartă şi răcită

2 linguri cu praf de cimbru
1 vârf linguriţă boia iute sau chilli
1/3 - 1/2 linguriţă cu sare de mare
1 tabletă sucrazit sau 2/3 linguriţă cu miere sau zahăr.

Metoda de preparare ca la reţeta 1.

   Reţeta III:
60 gr seminţe de muştar
100 ml oţet din vin de 9*

1 lingură rasă cu amidon
1/3 linguriţă sare de mare
1 vârf de linguriţă boia iute sau chilli
1 linguriţă cu usturoi tocat foarte mărunt.
1/2 tabletă sucrazit sau 1/2 linguriţă cu miere sau zahăr.

Metoda de preparare ca la reţeta I.

   Reţeta IV - Muştar Bavarez:
60 gr seminţe de muştar
50 ml bere neagră
50 ml oţet din vin 9*

1/4 linguriţă sare de mare
1/2 tabletă sucrazit, sau 1/2 linguriţă cu miere sau zahăr.

Metoda de preparare ca la reţeta I.


Notă:
Cantităţile sunt orientative. În funcţie de gust, ele pot varia în anumite limite. 
De asemenea se pot adăuga şi alte condimente ca: tarhon, cimbru, măghiran, sau numai o parte din acestea, obţinând arome diferite.
Ca potenţiator de aromă putem folosi 1/4 - 1/3 linguriţă cu ghimbir.





   

Un comentariu:

  1. O nelămurire dacă încălzești muștarul nu își pierde din aroma și tărie?

    RăspundețiȘtergere