"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"





Sarmale ardeleneşti


   Sarmale ardeleneşti: Acest preparat este interzis vegetarienilor, veganilor şi altor mâncători de iarbă...     (glumesc...)

   Nu voi încerca să laud sarmalele pentru-că  a făcut-o mult mai bine şi cu mai mult talent, Păstorel Teodoreanu. Click şi citiţi  aici "Odă sarmalei" 

Ingrediente:
1-2 verze murate bine, cam 2 Kg;
500 gr. carne de porc tocată; 
200 gr. costiţă de porc afumată;
200 gr. cârnaţi de porc, afumaţi;
100 gr. slănină de porc, afumată;
1 ceapă albă mijlocie;
2 linguri cu vârf de orez;
1-2 foi de dafin;
1 linguriţă rasă cu piper măcinat;
10 boabe de piper;
1/2 lingurita rasă cu cimbru măcinat;
2-3 crenguţe cimbru uscat;
1 lingură cu bulion sau 2-3 cu suc de roşii;

   Pentru sarmale este bună varza murată cu foi subţiri. Dacă varza este prea acră sau sărată, spălăm frunzele cu apă. Dacă avem frunze mici, atunci tăiem nervura de pe dosul frunzei dar fără să o găurim.
   In Ardeal de regulă, sarmalele sunt mai mici ca dimensiune, astfel dacă avem foi mari, putem face căte două la o frunză. 
   Ceapa o tăiem mărunt şi o călim în puţin ulei până devine transparentă.
Spălăm orezul în 5-6 ape.
   Peste carnea tocată, adaugăm ceapa călită, orezul spălat, cimbrul şi piperul măcinat, o amestecăm bine, frământând-o cu mâinile. Putem adăuga 2-3 linguri cu apă pentru a face pasta mai fragedă.

   Alegem frunzele de varză, cele mai frumoase şi subţiri, punem câte o lingură cu carne, având grijă să rămână la margini puţină frunză liberă.  Rulăm frunza în jurul tocăturii, iar capetele laterale le introducem în interiorul sarmalei, astfel că la fiert să nu se desfacă.
   Varza rămasă, o tăiem fideluţă. 

   Pentru fiert cea mai potrivită este o oală de pamânt special făcută pentru sarmale.
Dacă nu avem, folosim o oală smălţuită, de 4-5 L.

   Pe fundul oalei, punem feliuţe de slănină afumată, astfel ca să acoperim tot fundul, apoi un strat de varză fideluţă, peste varză aşezăm cârnaţii afumaţi, tăiaţi cam de 6-7 cm lungime, apoi aşezăm sarmalele. Peste sarmale punem costiţa afumată tăiată felii, peste costiţă firele de cimbru şi restul de varză tăiată.
   Pe lângă sarmale punem boabele de piper şi frunzele de dafin.
Adaugăm apă cât să acopere varza, apă în care am diluat bulionul.

   Punem la fiert, (eu o pun în cuptor) şi lăsăm câteva ore: 4-6 în funcţie de cât de tare este varza.
Oricum, cea mai bună metodă este să o gustăm din când în când şi mai complectăm din apă, daca a scăzut prea mult.

   Pentru un gust cât mai bun, sarmalele se pun la rece şi sunt lăsate 2-3 zile la aşezat aromele.
Apoi le servim cu smântână şi mămăliguţă.
La sarmale merge un vin alb sec. 

Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu