"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"





Pane din file de pangasius


Pangasius este un peşte cu o carne albă din familia somnului. Fiind gras, se pot face un număr limitat de preparate.
Pangasius este originar din Asia de sud-est, habitînd în rîurile de coastă.
De cîţi-va ani, în Vietnam au proliferat crescătoriile de pangasius invadînd pieţele americane şi europene. Avînd un preţ scăzut a fost un pericol pentru ceilalţi producători. Imediat a început o ofensivă anti-pangasius vietnamez, cu tot felul de acuzaţii, că este crescut în condiţii improprii, că consumul are efect anti-concepţional, că este otrăvitor, etc. Acuzaţii care s-au dovedit false.

Am încercat diverse reţete, însă singura care m-a satisfăcut a fost pregătirea pane, deoarece carnea de pangasius este grasă.
Pangasius are un gust destul de bun şi este hrănitor.
Se găseşte congelat, la pungă de 900, 1000 sau 1200 gr (inclusiv gheaţa).

Pentru pregătire, procedăm astfel: tăiem punga la partea superioară, sărăm din belşug peştele congelat şi îl lăsăm să se dezgheţe la temperatura camerei.
Cînd s-a dezgheţat, îl clătim în apă rece şi îl porţionăm după dorinţă.

Pregătim trei farfurii adînci şi punem separat 2 ouă bătute, cîteva linguri de făină în a doua şi cîteva linguri de pesmet în a treia.
Ştergem bine peştele cu un şervet, îl trecem prin făină, apoi prin ou şi apoi prin pesmet. Încingem într-o tigaie cîteva linguri de ulei şi prăjim peştele pe ambele părţi pînă ajunge la o culoare aurie.

Ca garnitură se potrivesc cartofi fierţi, natur, stropiţi cu cîteva picături de unt topit şi ornaţi cu pătrunjel verde.

Un vin sec sau demi-sec este de preferat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu