Se pare că bucătăria românească neaoşă este cam uitată. M-am gândit să vă ofer printre altele şi o serie de reţete româneşti, din păcate uitate de toţi.
"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"
Varză murată
Dacă pînă acum nu aţi pus varza la murat, în cele ce urmează vă prezint posibilitatea de a mura repede, pînă la Crăciun, varză la borcan.
Ingrediente: 3 kg (2-3 căpăţini) varză alba, 0,5 kg (1 căpăţînă) varză roşie, 3 mere Jonathan, o rămurică cimbru, 90 gr. sare ne-iodată.
Curăţăm varza de cotor, eventual şi de nervuri dacă sunt foarte groase, o tăiem fideluţă (2-3mm lăţime), radem pe răzătoare merele curăţate de coajă, apoi într-un vas de porţelan sau emailat, amestecăm bine varza şi merele, cu sare.
Lăsăm 24 de ore să se moaie şi să lase puţină zeamă, apoi o punem într-un borcan de 3 L, îndesată bine. Rămurica de cimbru o punem pe la mijlocul borcanului. Cine doreşte poate pune în borcan şi 10-15 foi întregi de varză, pentru sarmale.
În borcan, deasupra verzei, punem o bucăţică de pînză curată, tăiată rotund pe măsura borcanului, iar peste aceasta 2-3 beţe pentru a nu lăsa varza să se ridice deasupra lichidului lăsat în timpul murării. Dacă varza nu lasă suficient lichid, putem adăuga 100-200 ml apă cu o linguriţă de sare, fiartă şi răcită.
Se lasă la murat, în bucătărie, într-un loc mai călduţ. În 2-3 săptămîni va fi gata murată.
Datorită verzei roşii, va avea o foarte frumoasă culoare.
După ce s-a murat, se ţine la rece.
Se poate servi şi ca salată, stropită cu puţin ulei.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu