Vă propun o reţetă interesantă, simplă şi rapidă, pentru pastă de roşii.
Ingrediente: 1 kg. roşii bine coapte, 30 gr. sare mare (ne-iodată).
Punem un vas cu apă la fiert, când este fierbinte introducem roşiile înțepate ici colo şi le lăsăm să dea în clocot cca 2-3 minute, până plezneşte pieliţa de pe ele, apoi le scoatem afară cu o spumieră. Încă calde, curăţăm pieliţa de pe roşii, scoatem cotorul de la vrej şi le mărunţim bine cu ajutorul unui blender. Sucul din roşii nu se aruncă ci se fierbe la un loc cu pulpa cu (*) sâmburi cu tot.
Le punem întrun vas, adăugăm sarea şi fierbem cca 3-5 minute. Apoi compoziţia aşa fierbinte o turnăm în recipiente de sticlă de 250-500 ml, închidem bine capacul şi le aşezăm într-o pătură să se răcească încet, 12-24 ore.
Pasta rezultată va fi suficient de fluidă pentru a curge cu uşurinţă la deschiderea recipientului.
Putem să folosim borcane cu capac de 420-720 ml. În acest caz, după umplere şi închiderea capacului, le vom ţine în cuptorul fierbinte al aragazului pentru 20-25 de minute, apoi le aşezăm la răcit.
Vom obţine o pastă de roşii cu un gust extrem de apropiat de cel al roşiei proaspete.
După deschiderea recipientului, pasta se poate păstra maxim o săptămână la frigider.
Notă: (*) Mai recent s-a descoperit că sâmburii de la roşii sunt benefici sănătăţii, ajutând la fluidizarea şi buna circulaţie a sângelui.
.
nu le pune in recipiente de plastic..ca la caldura se activeaza chimicalele din plastic si intra in mancare
RăspundețiȘtergereDraga Vasile, pasta o poti turna in sticla in timp ce o tii intr-un vas cu apa rece. In asa fel aceasta nu se va deforma. Bafta!
RăspundețiȘtergereIulia, dacă pui recipientul în apă rece, atunci temepratura scade, iar după închiderea capacului, nu se mai formează acel vid între conţinut şi capac, astfel că nu se mai poate păstra timp îndelungat...
ȘtergereOricum, multţumesc ptr. comentariu.
Buna ziua..
RăspundețiȘtergereDoar o mica precizare ...preferati borcane saus sticle..plastciul incins e daunator sanatatii - nu mai stiu exact ce...dar nu marita stricat bunatate de suc cu plastic ... in rest, mersi pt reteta :-)
Plasticul devine daunator doar de la momentul in care incepe sa se topeasca, atunci cand degaja gaze; deci peste 100 gr.C. Usoara deformare nu provoaca nici-un fel de inconvenient. Vezi foto.
ȘtergereL-am facut si asa cum am promis am revenit cu feedback-ul.
RăspundețiȘtergereSucul este excelent, reteta este simpla si usoara, am terminat imediat.Mult mai gustos decat cel curatat.
Eu l-am pus in sticla si l-am mai bagat la cuptor la sterilizat pt vreo 20 min, cu caldurile astea nu vrea sa risc sa-mi fiarba.
Coaja si semintele de rosii sunt surse importante de potasiu, exact ce-i trebuie tatalui meu, asa ca la iarna va avea potasiul extrem de necesar sanatatii lui.