"Într-o lume toxică, a mânca sănătos este un act de responsabilitate"





Pastă de sardine


Pentru tartinele de revelion, vă propun o pastă de sardine foarte gustoasă. Am făcut de Crăciun şi s-a terminat urgent...

Compoziţie: o cutie cu sardine în ulei, 2 ouă fierte tari, 50-60 gr. unt, o linguriţă cu ghimbir ras, piper şi zeamă de lămâie, după gust.

Tăiem ouăle bucăţele cît mai mici, cu albuş cu tot, zdrobim sardinele cu furculiţa, apoi într-un castron punem toate ingredientele, adăugăm şi uleiul din conservă cam 60% şi le amestecăm bine, pînă devine o pastă omogenă. Ingredientele putem să le punem şi în blender, preparând o pastă foarte fină.

Ungem tartinele cu pasta de sardine şi ornăm cu feliuţe  de măsline, ardei verde şi/sau gogoşar roşu.
Dacă pregătim pentru masa de revelion, atunci tartinele să fie de mici dimensiuni (4x4 cm), cam cât o îmbucătură.

Băuturi calde: Grog, Punch, Bischof


În anotimpul rece, se pretează foarte bine băuturile calde, slab alcoolice, precum grog, bischof  (bişof), punch (punş) în Ardeal cunoscut sub denumirea de bole.
Grogul este o băutură de provenienţă britanică, care are în compoziţia de bază, romul negru (Jamaica).
În secolele trecute, echipajele de piraţi din Caraibe, erau serviţi cu grog (rom, ceai, lămâie) avînd un rol anti-scorbutic.

Grog - I:
75 ml. rom Jamaica 10 gr, zahăr pudră, 125 ml. apă fierbinte, o felie de lămâie.
Se toarnă într-un pahar din sticlă (termo-rezistentă) sau încalzit în prealabil, romul, zahărul apoi apa fierbinte şi felia de lămâie. Se serveşte imediat.

Grog - II:
60 ml. rom, 20 ml. lichior de cacao sau cafea, 5 gr. zahăr pudră, 1 felie de lămîie, 120 ml apă fierbinte.
Se procedează ca la prima reţetă.

Grog - III:
75 ml. rom, 5 gr zahăr tos, 10 gr. zahăr pudră, o felie de lămâie, 125 ml. apă fierbinte.
Se pune zahărul tos într-o lingură şi deasupra unei flăcări se caramelizează pînă devine maro deschis. Se introduce lingura în pahar, se toarna apa fierbinte, se amesteca pîna se topeşte caramelul, apoi se adaugă romul, zahărul pudră si lămâia.

Grog - IV:
75 ml. rom, 10 gr. zahăr pudră, o felie de lămâie, 125 ml. apă fierbinte, un pliculeţ ceai de Ceylon.
Se toarnă apa fierbinte în pahar, se pune pliculeţul cu ceai, se lasă pîna face o culoare de ceai slab, se scoate pliculeţul, apoi se adaugă restul ingredientelor.

În lipsă, romul se poate înlocui cu coniac.

Bischof (Bişof)  este o băutură tradiţională în nordul Europei, făcuta din vin fiert cu mirodenii şi coajă de portocală. Se serveşte fierbinte.

Bischof - I:
1 litru de vin roşu, 100 gr. zahăr, coaja de la o portocală, coaja de la un sfert de lămâie, 1/2 linguriţă cu scortişoară, 3-4 cuişoare.
Se pune la foc să se înfierbînte, la primul clocot de ia de la foc, se strecoară şi se serveşte imediat în ceşti de ceramică.

Bischof - II:
1 litru vin roşu, 100 ml rom sau coniac, 100 gr. zahăr, scorţişoară, 3-4 cuişoare.
Se procedează ca mai sus.

Bischof - III:
1 litru vin demni-dulce (tip Porto), 100 gr. zahăr, 4 cuişoare, 1 vîrf de cuţit de nucşoară, coaja de la o lămâie.
Într-o cratiţă smalţuită, se pun 200 ml. vin, zahărul, cuişoarele, nucşoara şi coaja de lămâie tăiată peştişori.
Se acoperă cu un capac şi se lasă la macerat 24 de ore. Apoi se adaugă restul de vin, se înfierbîntă pînă la punctul de fierbere, se strecoară  şi se serveşte imediat.



Punch (Punş, Punci) este o băutură de provenienţă indiană, adusă în Europa de către britanici. Punsch-ul se face din amestec de sucuri de fructe, fructe tăiate cu/sau fără  adaos de diferite alcooluri.

Se serveşte în general rece, dar există şi variante calde.

Varietatea de fructe, face posibil orice fel de amestecuri. Punch-ul trebuie ţinut la macerat la rece 12-24 de ore pentru ca aromele diferitelor fructe să se întrepătrundă.

Adaosul de alcooluri este format în general din rom, coniac, şampanie, diferite lichioruri şi vin.

Tăria nu trebuie să depăşească 15-16% alcool.

ASADO CON CUERO

ASADO CON CUERO... am întîlnit pentru prima dată această denumire într-o carte scrisă de celebrul Karl May.
Asado con cuero, adică friptură cu piele, este o reţetă tradiţională argentiniană.
Se ştie că Argentina este renumită pentru carnea de vită, pe care o exportă în toată lumea. Există ferme care cresc peste 50.000 de capete.
A fost şi este preparată de gaucho (văcari) argentinieni în regiunile din pampa.

Este nevoie de o junincă de 20-22 de luni şi o greutate în jur de 300 kg.
După sacrificare, se curăţă de intestine şi măruntaie, se desface pe şira spinării, fie într-o bucată, fie tăiată în două. Rămîne cu pielea pe ea. Se spală bine cu apă curată, apoi se unge cu un amestec format din ulei şi vin alb sec, se presară cu sare, piper, usturoi tocat şi se freacă bine.

Se face o groapă în pămînt de 50cm adîncime, 0,6-0,8m lăţime şi 1,2-1,5 m lungime. Se umple groapa cu lemn de fag sau stejar, se arde pînă rămîn doar tăciuni fierbinţi. Apoi se pune carnea pe un grătar instalat ca în foto. Deasupra cărnii se pune o foaie de tablă ondulată pe care se presară cenuşă fierbinte şi tăciuni aprinşi.
Se va coace timp de 2-3 ore.

Cei care au gustat asado con cuero susţin că are un gust grozav. Din păcate, eu nu am reuşit pînă acum să prepar aşa ceva.
Poate unii dintre vizitatorii blogului  vor încerca...

Poftă bună!

P.S. În schimb am făcut de cîteva ori noaten (oaie tînără) friptă haiduceşte.
Vă voi prezenta în curând şi această reţetă.


- Atenţionare

Deoarece am primit mai multe e-mailuri cu întrebări, doresc să fac câteva precizări privind reţetele publicate.

- Pentru a obţine gustul scontat, trebuie să folosiţi legume şi fructe cultivate în  România.

- Produsele de import sunt fade, fără gust şi cu lipsuri în ceeace priveşte elementele nutritive şi vitaminele, deoarece sunt cultivate în sistem intensiv, în mari solarii şi sere, lipsite de lumina soarelui. Multe sunt cultivate direct în apă cu elementele nutritive chimice.
- Majoritatea fructelor şi legumelor din import, sunt iradiate pentru a putea rezista în timp, dar prin aceasta dispare gustul natural precum şi o serie de vitamine şi elemente necesare organismului.
- Un exemplu: usturoiul de import, are rădăcina tăiată, şi este stropit cu sulfat de cupru. Daca puneţi un asemenea căţel de usturoi în oţet, după ceva timp veţi observa că se înverzeşte; toată lumea ştie ce efect nociv are oxidul de cupru asupra organismului.
- Căpşunile din import: nu au nici-odată gustul căpşunilor cultivate în grădină, cumpărate la piaţă.  Prin iradiere rezistă pîna la 45 de zile (!) dar dispare orice asemănare cu o căpşună din grădină. Etc...

- Privitor la carnea de vită: grăsimea cărnii provenită de la o vită hrănită normal, cu nutreţuri naturale şi iarbă, are o culoare gălbuie. Grăsimea cărnii provenită de la o vită crescută cu nutreţuri concentrate şi diverse făinuri, are o culoare albă! Aceasta este nocivă pentru organism.

- Pulpele de pui din import, (exemplu cele din Brazilia), provin de la crescătorii uriaşe, unde zilnic se taie 50-60.000 de pui, crescuţi intensiv cu nutreţuri combinate şi hormoni de creştere. La vîrsta de 35-40 de zile puiul este gata de tăiat!
Puteţi face următoarea experientă: puneţi la fript o pulpă din import (Brazilia, Ungaria etc.) şi o pulpă de la un pui românesc, crescut normal. Veţi constata în primul rînd că pulpa de pui din import scade mult în greutate (se evaporă apa), iar la gust diferenţa este uriaşă.

Sfatul meu: doriţi o mîncare gustoasă şi hrănitoare? folosiţi produse româneşti!
În România nu există instalaţii de iradiere a fructelor si legumelor.
Sacrificaţi săptămînal cîteva ore pentru aprovizionarea cu legume şi fructe de la piaţa ţărănească.

Re-descoperiţi gustul natural!


Produse mizerabile

PRODUSE MIZERABILE!

   În mai multe rânduri am cumpărat alimente, pentru care mi-a părut rău că am dat banii. Voi prezenta în cadrul acestei rubrici, cele mai mizerabile produse, scumpe şi proaste calitativ, chiar otrăvitoare.
În majoritatea cazurilor este şi vina mea că nu am studiat cu atenţie eticheta de pe produse.

Voi începe cu un salam, cumpărat de la Kaufland, pe care şi pisica mea a refuzat să l mănânce, a scuturat din lăbuţă şi a plecat. După gust se pare că are în compoziţie şi rinichi.

Salam Semenic produs de firma Caroli,  în termen de garanţie.
Conţinut  carne de porc, carne de vită, inimă, slănină, şorici, apă (multă), condimente, sare.
Şi acum urmează: 

proteină vegetală din soia, polifosfaţi de sodiu, izoascorbat de sodiu, monoglutamat de sodiu, zaharoză, dextroză, glucono-delta-lactonă, nitrit de sodiu, carmin.

După cum se poate vedea, mai multe chimicale decît carne.
(27.02.2011)


   Tot de la Kaufland am cumpărat într-o zi o pungă cu fasole boabe, albă.
   După vre-o trei zile m-am gândit să pregătesc ceva cu fasolea. Am pus-o la muiat în apă, de dupa-amiaza pînă a doua zi dimineaţă. Apoi am pus-o la fiert pe la ora 10. Peste vre-o 40-50 de minute, am încercat-o: era tare. Peste 2 ore am încercat-o din nou: tare.  A mai fiert ce a mai fiert, au trecut mai bine de 3 ore: tare!
   În sfârşit, am fiert-o 5 ore şi jumătate şi nu se putea mânca. Tare! parcă era ne-fiartă!

   Am citit datele de pe pungă: Fasole import din China. În termen de garanţie. Importator firma Atifco!...

   O fi şi fasolea asta din plastic? falsificată?
Oricum, de la firma Atifco nu voi mai cumpăra nimic, nici-odată.

(20.09.2012)

                                                          CAFEA AMAROY falsificată




   De ani de zile am folosit numai cafea Amaroy, produsă de firma ALDI Germania. După părerea mea, era cea mai bună cafea.
Spre sfârşitul anului trecut am cumpărat un pachet de cafea de 500gr, vidată.
La deschidere, de obicei întreaga bucătărie se umplea de mirosul aromat şi parfumat al cafelei Amaroy.
Mare surpriză, de aceasta dată nimic!
Mi-am vârât nasul în pungă, un uşor miros nedefinit, numai de cafea nu.
Am făcut o cafea, un gust rău, şi un miros pe care nu l-am putut defini.
   Am crezut că este o greşeală. 
M-am dus la magazin şi am cumpărat un nou pachet, de această dată de culoare roz.
( Trebuie să fac o precizare: cafeaua ambalată vidat la 500gr. ambalaj de culoare maro , era produsă în Germania, iar cea cu ambalaj de culoare roz, produsă în Austria. Era o mică diferenţă de preţ, la aceiaşi calitate înaltă.)
   Rezultatul ? aceiaşi mizerie numită cafea !

   Uitându-mă mai atent, observ o etichetă aplicată pe pachet:
Cafea AMAROY Classic
Producător ALDI Gmbh Germania

Operator economic: GOLDIM SRL Covasna

Deci, ambalată în România !
Cum nu mai are gustul şi mirosul cafelei originale,  putem bănui un fals, o contra-facere.

După câteva zile, am constatat pe la magazine, că preţul cafelei  a fost redus cu 25%...

De atunci nu mai cumpăr mizerabila cafea AMAROY !

Se pare că cumpărătorii s-au lămurit cu noua cafea Amaroy.  Nu se mai vinde...
Peste tot afişe cu Amaroy la preţ redus...

(01.05.2016)

                                  Alte produse mizerabile
Constatăm că în România se importă tot mai multe produse mizerabile !
Am ajuns să ni se ofere pentru alimentaţie produse din groapa de gunoi  a Europei, datorită ANSVSA care nu-şi face treaba pentru care a fost constituită.
Acum 4-5 săptămâni am cumpărat un borcan cu ardei iuţi.



   Conţinutul, ardei iuţi, (nu chiar iuţi), din care vre-o 6 bucăţi, putrede, iar restul moi în ultimul hal.
Produs în Ungaria pentru firma:
S.C. Lorimod Prod Com SRL din Şimleul Silvaniei.

(29.05.2016)

Peşte Pangasius lipsă la gramaj !!!

   Este pentru a 3-a oară când cumpăr peşte pangasius ambalat de această firmă şi constat acasă că are lipsă la gramaj.
O pungă are 900 grame din care 720 grame ar trebui să fie peşte pangasius file, iar 20% adică 180 grame glazură (gheaţă).
În realitate, am găsit în pungă două bucăţi file pangasius în greutate de 500 grame, iar 400 grame gheaţă !
Furt ordinar !



   Peste produs de firma DL704 (???) nu se stie in ce tara!
Ambalat de firma minus22 din Brasov calea Feldioarei 31A. 
Pe ambalaj nu apar aceste date deci comerciant necunoscut !.

Am mai aflat că această firmă comercializează şi peşte cu viermi, găsit în judeţele Braşov şi Hunedoara !
Vezi aici: Peste cu viermi

(5 Iunie 2016)


- În loc de introducere...



...vă ofer cîteva versuri...








"O, vechi şi dragi bucătării de vară,
Simt iar în gură gust suav de-amiază
Şi în tristeţea care mă-nconjoară
Din nou copilăria mea visează:
Ienibahar, piper, prăjit pe plită,
Peşti groşi ce-au adormit în sos cu lapte
Curcani păstraţi în zeama lor o noapte
Spre o delicateţe infinită,
Ciuperci cît canapeaua, în dantele,
Icre cu bob bălos ce ochiu-şi cască,
Aluaturi tapisate crescând grele,
Într-o dobitocie îngerească,
Moi miezuri de ficaţi în butoiaşe
De ou de melc, înlăcrămate dulce,
Mujdeiuri ireale, şunci gingaşe
Când sufletu-n muştar vrea să se culce,
Şi-n ceainice vădindu-şi eminenţa
Prin fast de irizări şi toarte fine
Ceaiuri scăzute pînă la esenţa
Trandafirie-a lucrului în sine."


şi:


Strugurii
din miere
din tăcere
din trudă
din paparudă
din cântec
din descântec
din jivine
din sulfine
din stea
din lalea
din Soare
din Carul Mare
din humă
din cărbuni
din nebuni
din mine
din tine
mor
tulburător
în vin...
Amin!

(autori 1: Emil Brumaru
2: Ion Bănuţă)

Fructe şi legume modificate genetic


De curînd, guvernul României în nemaipomenita sa grijă faţă de sănătatea românilor, a aprobat utilizarea plantelor modificate genetic.
Iniţiativa aparţine ministrului Valeriu Tabără.

În UE doar alte patru ţări folosesc plante modificate genetic: Cehia, Portugalia, Slovacia, Spania.
Cercetători din USA şi Austria au demonstrat că alimentele produse din plante modificate genetic (OMG) sunt dăunătoare pentru sănătate. Cei mai afectaţi sunt copii şi bărbaţii, a căror capacitate de reproducere a scăzut dramatic.
La noi în ţară fructe şi legume modificate genetic se vînd în general la supermarket-uri.

Cum să deosebim fructele şi legumele modificate genetic?
Pe eticheta însoţitoare, lipită pe produs (portocale, ananas, ardei, etc) sau pe plasa în care sunt împachetate, sunt înscrise cîteva cifre, astfel:
4 cifre: produse normale dar nu BIO.
5 cifre: Prima cifra 9 - produse BIO.
            Prima cifra 8 - produse OMG.

Firma cea mai implicată în producerea OMG este MONSANTO!

Rămîne la alegerea noastră, dacă să consumăm legume şi fructe OMG sau nu.